Quarantaine, coronabesmetting en ziekte of overlijden van een naaste hadden grote impact

Tweede- en vierdeklassers van de middelbare school voelden zich in 2021 minder gelukkig dan vóór de coronaperiode, in 2019. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021, een onderzoek uitgevoerd door Netwerk GOR in het najaar van 2021. De resultaten van dit onderzoek geven aanleiding tot aandacht voor mentale gezondheid en passende maatregelen.

Het onderzoek laat onder meer zien dat gebeurtenissen tijdens de coronaperiode, zoals quarantaine, coronabesmetting en ziekte of overlijden van een naaste, grote impact kunnen hebben op het welzijn van jongeren. Driekwart van de leerlingen maakte tijdens de coronacrisis minstens 1 van deze gebeurtenissen mee en 20% van de leerlingen gaf aan hier nog last van te hebben. 

Verder gaf een vijfde van de tweede – en vierdeklassers aan in het jaar voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst suïcidegedachten te hebben gehad: 17% ‘een enkele keer’ of ‘af en toe’ en bijna 5% ‘(heel) vaak’. In het laatste kwartaalonderzoek onder een jongerenpanel (12 tot en met 25 jaar), dat ook wordt uitgevoerd door Netwerk GOR, werd een vergelijkbaar percentage gevonden.

Lees het volledige nieuwsbericht over de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 op de website van GGD GHOR Nederland

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/middelbare-scholieren-minder-gelukkig-dan-voor-coronacrisis
Originele titel: Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor de coronacrisis
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-05-25

Relevante artikelen ...

Huidfonds wil kinderen beschermen tegen UV-straling Op dit moment krijgt 1 op de 5 Nederlanders huidkanker Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het Huidfonds organiseert dit... Jeugdzorg Thu, 13 Feb 2020, 10:51:33
Sporten goed voor kinderen met ziekte of beperking Sporten is duidelijk gezond, ook voor kinderen en jongeren met een beperking of chronische aandoening 1,3 miljoen kinderen in Nederland groeien op me... Jeugdzorg Thu, 21 Nov 2019, 09:58:15

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com