FNV Jeugdzorg trekt al sinds 2017 aan de bel over de onhoudbare situatie in de jeugdzorg

Maaike van der Aar, bestuurder FNV Jeugdzorg: ‘De verkiezingsuitslag laat een duidelijke verschuiving in het politieke landschap zien. Voor de hervormingen in de jeugdzorg is het vooral van belang dat er snel duidelijkheid komt over de koers en de financiële zekerheid in de sector. We hebben al té lang moeten wachten en de crisis in de jeugdzorg duldt geen verdere vertraging meer.

Als we kijken naar de partijen die gewonnen hebben, dan zien we dat eigenlijk alleen NSC overwegend kritisch is over de huidige Hervormingsagenda. NSC geeft zowel in het verkiezingsprogramma, als in de debatten, aan te willen ingrijpen in het huidige stelsel. Bij de PVV en BBB zien we weinig over jeugdzorg terug in hun programma, maar weten we uit de debatten van de afgelopen jaren dat ze kritisch zijn op het huidige beleid. Bij GroenLinks/PvdA zien we dat zij de extra bezuinigingen van tafel willen waar het vorige kabinet met VVD juist voor heeft gekozen. Deze twee partijen willen wél door met de Hervormingsagenda.

Onhoudbare situatie in de jeugdzorg
FNV Jeugdzorg trekt al sinds 2017 aan de bel over de onhoudbare situatie in de jeugdzorg. Die situatie is inmiddels ook zichtbaar in het verloop (25%) en verzuim (7,5%) van medewerkers, de groei van zzp'ers, en het afnemende aantal mensen dat in de sector wil werken (- 30% instroom). Geen van de partijen spreekt zich echter uit over de arbeidsmarktproblemen.

Extra zorgen na verkiezingsuitslag
Wij maken ons al jaren druk over de stand van zaken in de jeugdzorg en de manier waarop zij is georganiseerd. Maar met deze verkiezingsuitslag nog extra. Zowel over hoelang het zal gaan duren tot we een slagvaardig kabinet hebben, als ook de (onduidelijkheid van de) toekomstige koers in de jeugdzorg. 

Nieuwe bestuurscultuur beginnen bij Hervormingsagenda
Als de winnaars van deze verkiezingen echt een nieuwe bestuurscultuur willen, dan kunnen ze bij de Hervormingsagenda Jeugdzorg beginnen. Dat is nu namelijk een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. We zullen ons in ieder geval met onze leden beraden over de vraag waarin we zelf professionele regie moeten gaan nemen. Uit Den Haag komt de oplossing namelijk al heel lang niet meer.’

Bron: FNV Jeugdzorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: FNV Jeugdzorg / Sander Wageman
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Jeugdzorg
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Zorgen over tempo en koers hervormingen jeugdzorg na verkiezingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 26 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!