De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Inspectie Jeugdzorg gaan fuseren.

Per 1 oktober 2017 ontstaat daardoor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Beide toezichthouders werkten al jaren nauw samen.

Waarom fuseren?

In januari 2015 is de Jeugdwet in werking getreden. Sinds die tijd zijn de IJZ en de IGZ samen verantwoordelijk voor het toezicht op de jeugdhulp. Ze kwamen daarbij steeds meer aanbieders tegen die hulp bieden aan verschillende jeugddoelgroepen. Bij het toezicht op deze instellingen is een gezamenlijke aanpak en nauw samenwerken onmisbaar. Het is daarom een logische stap om als één organisatie verder te gaan. Dat is efficiënter en effectiever en dus beter voor het toezicht op de jeugdhulp.

Wat verandert er voor zorgaanbieders?

De fusie betekent niet voor iedere zorgaanbieder hetzelfde. Het heeft in ieder geval gevolgen voor bijvoorbeeld mailadressen en het postadres. Organisaties in de gezondheidszorg en jeugdhulp hebben vanaf 1 oktober te maken met één toezichthouder. Dat betekent één toetsingskader, één werkwijze en één beleid voor handhaving en tuchtrecht.

Aanpassing wetten

In veel wetten staat de naam van een van beide inspecties. Die wetten moeten daarom worden aangepast. Ook de bevoegdheden van inspecteurs moeten gelijk getrokken worden. Deze formele wijzigingen liggen binnenkort bij de Tweede Kamer en daarna gaan ze naar de Eerste Kamer. Zodra de aangepaste wetten in werking zijn getreden, is de fusie officieel rond. De verwachting is dat dit begin 2018 het geval zal zijn.

Bron: IGZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!