De Inspecties concluderen dat de jongen geen verantwoorde hulp werd geboden en dat er onvoldoende toezicht op hem was na het opleggen van jeugdreclassering.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid onderzochten het handelen van organisaties en professionals die betrokken waren bij de hulpverlening aan een jongere die overleed door een overdosis. De Inspecties concluderen dat de jongen geen verantwoorde hulp werd geboden en dat er onvoldoende toezicht op hem was na het opleggen van jeugdreclassering.

Melding aan de Inspecties
In augustus 2016 ontvingen de Inspecties een melding dat een 19 jarige jongere die onder toezicht stond van de jeugdreclassering was overleden door een overdosis. Wanneer er hulpverleners betrokken zijn bij een jongere die onverwacht overlijdt, leidt dit tot vragen over de geboden hulpverlening. Het onderzoek van de Inspecties richtte zich dan ook op de kwaliteit van de hulpverlening en op mogelijke tekortkomingen in de periode dat de jongere onder toezicht stond van de jeugdreclassering. 

Conclusies
De Inspecties concluderen dat de hulpverlening tekort schoot, omdat de betrokken professionals onvoldoende beeld hadden van de situatie van de jongere en niet goed met elkaar afstemden en samenwerkten. Zo ontbrak een verdiepend onderzoek in het dossier van de jongen en werd hij te weinig begeleid. Daarnaast schakelden de hulpverleners de gemeente niet in toen dit wel wenselijk was. 

Inspecties vragen verbetermaatregelen
De Inspecties verwachten van de betrokken organisaties dat zij verbetermaatregelen nemen. Het gaat dan om verbeteringen op het gebied van samenwerken en interne werkprocessen, die er onder meer voor moeten zorgen dat er beter zicht wordt gehouden op kwetsbare jongeren. De Inspecties toetsen de uitvoering van deze maatregelen en volgen de voortgang van het verbetertraject. Daarnaast verwachten de Inspecties van de betrokken partijen dat zij zelf intern controleren of de verbeteringen zijn doorgevoerd. Afhankelijk van de kwaliteit van die interne controle zullen de Inspecties de verbeteringen (onverwacht) in de praktijk toetsen en nagaan of verdere interventies nodig zijn.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Inspecties: Hulpverlening schoot tekort bij hulp aan jongere in Nissewaard
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 07 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!