Er is een flinke toename te zien in de gesloten jeugdzorg, de JeugdzorgPlus

Het aantal jongeren dat wordt geplaatst in instellingen voor gesloten jeugdzorg, de JeugdzorgPlus,  is sinds 2014 met ruim twaalf procent toegenomen. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Plaatsingsgegevens JeugdzorgPlus. “Het doel van de Jeugdwet was minder zware hulp en sneller hulp dichtbij. Dat lijkt nog onvoldoende gelukt,” aldus Bas Timman, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland. “Er gebeurt veel in de regio’s: nieuwe werkwijzen hebben tijd nodig. Tegelijkertijd laten de cijfers zien dat gemeenten en jeugdzorg gezamenlijk nog wel wat te doen hebben.”

Andere vormen van zorg
Door de hogere instroom raken de jeugdzorgPlusinstellingen vol. Timman: “Meer bedden zijn niet de oplossing. Dat moeten we als samenleving ook niet willen. De oplossing zit wat ons betreft veel meer in intensievere ambulante ondersteuning, kleinschalige opvang en nieuwe vormen van zorg.” Jeugdzorg Nederland roept de regio’s op om met alle partijen gezamenlijk een analyse te maken en op basis daarvan, regionale afspraken over hoe ze voorkomen dat jongeren in de gesloten jeugdzorg geraken.

Investering in vernieuwing nodig
Jeugdzorg Nederland vindt ook dat specialistische kennis en kunde vanuit de JeugdzorgPlusinstellingen nog meer gedeeld moet worden met de aanbieders van basishulp. “En als we echt verandering willen dan moet er nu ook boter bij de vis: extra investeringen zijn nodig voor vernieuwende methoden en zorgvormen waarmee gesloten plaatsing voorkomen kan worden,” aldus Timman.

Toename plaatsingen zonder kinderbeschermingsmaatregel
Een plaatsing in de jeugdzorgPlus wordt altijd getoetst en bekrachtigd door de rechter. In de meeste gevallen is er naast de gesloten machtiging die de rechter uitspreekt, sprake van een kinderbeschermingsmaatregel (een ondertoezichtstelling of voogdijmaatregel). De cijfers laten nu zien dat steeds vaker een gesloten machtiging wordt afgegeven zonder dat er ook een kinderbeschermingsmaatregel van kracht is. In 2014 was dat nog 19 procent van de gevallen; in het eerste half jaar van 2017 is het aantal plaatsingen zonder maatregel gestegen tot 25 procent. Jeugdzorg Nederland wil weten wat de oorzaak van de toename is en pleit voor een landelijk onderzoek. Timman: “Als we weten hoe de verwijzingen lopen, zijn we ook beter in staat de problematiek aan te pakken.”

JeugdzorgPlus zwaarste vorm van JeugdzorgPlus
JeugdzorgPlus is gesloten jeugdhulp die wordt geboden aan kinderen en jongeren die niet bereikbaar zijn voor lichtere vormen van hulpverlening. Zonder behandeling vormen zij een risico voor zichzelf of hun omgeving. JeugdzorgPlus wordt zo kort als nodig en zo lang als noodzakelijk opgelegd. Jongeren verblijven gemiddeld zeven maanden in de jeugdzorgPlus. In 2014 was dat nog bijna acht maanden.

Factsheet JeugdzorgPlus 2017-1


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Jeugdzorg Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Toename aantal jongeren in JeugdzorgPlus
  • Datum: 25 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!