De actievere kinderen hadden een kleinere middelomtrek en gunstigere bloedsuiker- en vetwaarden.

Regelmatig intensief bewegen is voor het bevorderen van de gezondheid van kinderen belangrijker dan minder zitten. Dit concluderen VUmc-onderzoekers Mai Chin A Paw en Teatske Altenburg in een nieuwe studie waarvoor zij gezondheidseffecten van beweeg- en zitgedrag bij ruim 450 Deense kinderen analyseerden. De kinderen waren gemiddeld 60 minuten per dag matig intensief actief en zaten gemiddeld 7 uur. De actievere kinderen hadden een kleinere middelomtrek en gunstigere bloedsuiker- en vetwaarden. Zitten had geen verband met de gezondheid van deze actieve groep kinderen. Ook maakte het niet uit of het zitten en bewegen af en toe plaatsvond of in periodes van tenminste 10 minuten achter elkaar. De studie is gepubliceerd in het International Journal of Obesity.

Voor deze studie werden de kinderen een jaar gevolgd. Hun beweeg- en zitgedrag werd twee keer een week gemeten met behulp van beweegmeters. De gezondheid van de kinderen werd gemeten middels middelomtrek, bloeddruk en vet- en suikerspiegels in het bloed. Mai Chin A Paw: "Dagelijks matig intensief bewegen heeft een positief effect op de gezondheid van kinderen. De laatste jaren is er veel aandacht voor de mogelijk negatieve gezondheidseffecten van zitten. Wij hebben dat echter niet geconstateerd. De Deense kinderen waren gemiddeld wel actiever dan Nederlandse kinderen." 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kinderen gezonder door regelmatig intensief bewegen, zitten doet er minder toe
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 14 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!