JOGG, voorheen Jongeren Op Gezond Gewicht genoemd, is een landelijke stichting die hoofdzakelijk gefinancierd wordt door VWS

In buurten waar de JOGG Jongeren Op Gezond Gewicht -aanpak al vier jaar bestaat, ligt het gemeten percentage kinderen en jongeren met overgewicht 9 procent lager dan in andere buurten zonder die aanpak. Dat concludeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  op basis van een onderzoek naar de invloed van de JOGG-aanpak op het overgewicht en beweeggedrag bij kinderen en jongeren tussen de 2 en 19 jaar. De JOGG-aanpak is bedoeld om de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien structureel gezonder te maken.

Gegevens onderzoek
Voor het onderzoek zijn gegevens van kinderen en jongeren gebruikt die hebben deelgenomen aan de Gezondheidsenquête (CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  2006-2018). Maar een klein aantal kinderen per buurt heeft de Gezondheidsenquête ingevuld, waarbij het elk jaar om andere kinderen en jongeren gaat. Hierdoor bestaat er een kans dat de gevonden 9 procent verschil in overgewicht tussen JOGG-buurten en niet JOGG-buurten wordt verklaard door andere oorzaken. Er is nog niet onderzocht of andere initiatieven gericht op een gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren mogelijk invloed hebben gehad op deze uitkomst. Het vervolgonderzoek in 2022 zal meer zekerheid bieden over de mate van invloed van de JOGG-aanpak, omdat er dan meer gegevens beschikbaar zijn.

JOGG-aanpak
JOGG, voorheen Jongeren Op Gezond Gewicht genoemd, is een landelijke stichting die hoofdzakelijk gefinancierd wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  ). JOGG werkt met de JOGG-aanpak aan een gezonde leefomgeving voor jongeren en kinderen. De stichting helpt gemeenten, bedrijven en organisaties om beleid te maken voor gezonder eten, meer bewegen en voldoende slaap. Dit beleid wordt in de praktijk gebracht met professionals, buurtbewoners, ouders en kinderen. In 2010 zijn de eerste 232 buurten in 5 gemeenten met de JOGG-aanpak begonnen. In 2019 deden bijna 3.500 buurten in 140 gemeenten mee. Dit is meer dan een derde (36 procent) van alle Nederlandse gemeenten.

Download: Factsheet onderzoek Werkt de JOGG-aanpak?
Zie ook: Website JOGG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Daling overgewicht in JOGG-buurten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 26 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!