Ieder kind dat schade op dreigt te lopen, heeft recht op een onafhankelijk advies en daarmee op bemoeienis van de RvdK

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) heeft onvoldoende zicht op de veiligheid van kinderen die wachten op een onderzoek. Maatregelen die zijn getroffen om dit te verbeteren, beperken de risico’s onvoldoende. Dit constateren de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na toetsing van deze maatregelen in de praktijk.

De maatregelen kunnen niet bijdragen aan beter zicht op de veiligheid van het kind wanneer de RvdK geen goed beeld heeft van de wachtlijst. Lange wachtlijsten zijn van negatieve  invloed op het overzicht van wachtende kinderen, het prioriteren van onderzoeken en de haalbaarheid van de maatregelen. Eind januari 2019 wachtten bijna 2800 kinderen gemiddeld 30 dagen op onderzoek terwijl 10 dagen de norm is.

De RvdK dient beter zicht te krijgen op hun veiligheid. Daarbij  verwachten de inspecties dat de RvdK nu afspraken maakt met de partners in de jeugdbeschermingsketen over ieder kind dat wacht op onderzoek. Daarmee moeten de kinderen zo veilig als mogelijk zijn.

Te lang
Ieder kind dat schade op dreigt te lopen, heeft recht op een onafhankelijk advies en daarmee op bemoeienis van de RvdK. Dat duurt te lang voor kinderen op de wachtlijst, oordelen de inspecties. De inspecties willen dat er alles aan wordt gedaan om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van de risicovolle situatie waarin zij verkeren. De RvdK is zich bewust van de risico’s voor de kinderen op de wachtlijst.

Zorgen
De inspecties maken zich al langer zorgen over de wachttijden en de lange doorlooptijden van onderzoeken bij de RvdK. Daarom verzochten zij in juni 2018 om een verbeterplan. Hierin meldt de RvdK tot 1 januari 2020 nodig te hebben om de wachttijd te verkorten tot gemiddeld 10 dagen en de wachtlijst terug te brengen tot maximaal 750 kinderen.
Tegelijk met het opleveren van het verbeterplan trof de RvdK maatregelen die het zicht vergroten en de risico’s beperken voor kinderen op de wachtlijst. Die helpen echter onvoldoende, aldus de inspecties. De verantwoordelijkheid voor het zicht op het kind dat op de wachtlijst staat, ligt bij de melder, bijvoorbeeld een sociaal wijkteam of Veilig Thuis. Door ruime overschrijding van de wachtnorm door de RvdK, blijft deze verantwoordelijkheid oneigenlijk lang bij de melder liggen.

Intensief volgen
De inspecties volgen de RvdK intensief, uit zorg voor de veiligheid van de kinderen. De RvdK dient elke vier maanden een voortgangsrapportage op te leveren over zijn verbeterplan en de maatregelen om de wachtlijst te verkorten. De eerste rapportage moet eind februari 2019 bij de inspecties zijn.

Publicaties
De wachtlijst bij de Raad voor de Kinderbescherming


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Inspectie Justitie en Veiligheid
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: RvdK heeft onvoldoende zicht op veiligheid kinderen op wachtlijst
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!