Bij een medicijntekort moet voor iedere patiënt een apart traject in gang gezet worden met onder andere een artsenverklaring

Patiëntenfederatie Nederland maakt zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen van de uitspraak van de Raad van State. De uitspraak stelt dat er in de huidige Geneesmiddelenwet geen grond bestaat voor de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ) om generieke tekortenbesluiten te nemen. Bij generieke tekortenbesluiten konden tot voor kort collectief medicijnen uit het buitenland worden ingevoerd om de tekorten te stutten en medicijnen voor patiënten beschikbaar te houden.

Nu dat na de uitspraak van de Raad van State voorlopig niet meer kan, moet er bij een medicijntekort voor iedere patiënt een apart traject in gang gezet worden met onder andere een artsenverklaring. Dit wordt een bureaucratische rompslomp waar gewoon geen tijd en capaciteit voor is. Patiënten worden hiermee weer de dupe van een probleem in het systeem wat tot schrijnende situaties kan leiden. Dat vinden wij onbestaanbaar.

Het medicijntekort is een groot probleem waar miljoenen patiënten in Nederland regelmatig last van hebben. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat meer dan de helft van de medicijngebruikers hier het afgelopen jaar mee te maken heeft gehad. Dit gaat om miljoenen mensen. Patiënten ervaren medische gevolgen zoals meer pijn en klachten, mentale gevolgen door de stress die dit met zich meebrengt en soms komen zij zelfs in levensbedreigende situaties terecht.

Als de Raad van State op dit moment concludeert dat er geen juridische grond is om op deze wijze medicijnen uit het buitenland in te kopen, moet er zo snel als mogelijk een regeling komen die wel juridisch standhoudt. Het ministerie en de politiek zijn hierbij aan zet.

Ruim helft van medicijngebruikers heeft last van medicijntekorten

Bron: Patiëntenfederatie Nederland