De raad van bestuur draagt onvoldoende zorg voor de bewaking en verbetering van de kwaliteit van de zorg

De inspectie concludeert dat de zorg van een deel van ggz-aanbieder Lentis niet voldoet aan de normen voor goede zorg. Hierdoor zijn er risico’s aanwezig voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Het betreft locatie Kliniek Groningen. Daarom geeft de inspectie een aanwijzing aan Lentis.

De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat Lentis binnen deze locatie zonder bestuursrechtelijke maatregel van de inspectie op korte termijn zal voldoen aan alle normen voor goede zorg. Hoewel de raad van bestuur aangeeft initiatieven te hebben genomen om de tekortkomingen in de zorg weg te nemen, constateert de inspectie dat de bestuurder hier onvoldoende in is geslaagd. De raad van bestuur draagt onvoldoende zorg voor de bewaking en verbetering van de kwaliteit van de zorg.

Wat is er aan de hand?
Naar aanleiding van signalen bracht de inspectie op 25 april 2019 een inspectiebezoek aan Kliniek Groningen om zich een beeld te vormen van de risico’s. De inspectie concludeerde op basis van dit bezoek dat de zorg bij de kliniek niet voldoet aan de getoetste wet- en regelgeving, normen, richtlijnen en standaarden. Er zijn onvoldoende randvoorwaarden aanwezig om goede zorg te verlenen. Dit betreft onder andere de dossiervoering die onvoldoende is, waardoor het verloop van de behandeling niet navolgbaar is in het dossier. Ook is er sprake van onvoldoende continuïteit van behandelaren. Voor de kwetsbare patiënten die zorg krijgen binnen deze locatie is dit een risicovolle situatie. Ook voor de medewerkers is deze situatie onwenselijk.

Hoe nu verder? 
Binnen een maand moet de kliniek in Groningen alle patiëntendossiers op orde hebben en moet de lichamelijk gezondheidstoestand betrokken zijn bij de psychiatrische diagnostiek. Tevens moet bij alle nieuwe patiënten binnen 24 uur na opname een lichamelijk onderzoek hebben plaatsgevonden. Binnen drie maanden moet Lentis het aantal zorgverleners afgestemd hebben op het aantal patiënten en de doelgroep, zodat zorgverleners op een verantwoorde wijze zorg kunnen verlenen.

Documenten
Aanwijzing Lentis
Rapport Lentis april 2019


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanwijzing voor Lentis, Kliniek Groningen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!