Kliniek Groningen voldoet niet aan de normen voor goede zorg
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd legt Lentis, Kliniek Groningen een last onder dwangsom op omdat de ggz-aanbieder niet voldoet aan het eerste deel van de aanwijzing. Deze aanwijzing werd een maand geleden aan Lentis gegeven omdat Kliniek Groningen niet voldoet aan de normen voor goede zorg. De leiding en medewerkers van Lentis werken aan de benodigde maatregelen. Toch is er nu een aantal risico’s aanwezig voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg die volgens de aanwijzing weggenomen moeten worden. Voor de kwetsbare patiënten die zorg krijgen binnen deze locatie is dit een risicovolle situatie. Ook voor de medewerkers is deze situatie onwenselijk.
Wat is er aan de hand?
In het eerste deel van de aanwijzing stond dat de kliniek in Groningen bij alle nieuwe patiënten binnen 24 uur na opname een lichamelijk onderzoek moest uitvoeren. Daarnaast moest de lichamelijke gezondheidstoestand betrokken worden bij de psychiatrische diagnostiek. Verder wilde de inspectie terugzien in de dossiers dat risico’s afgewogen zijn en behandelplan-evaluaties gepland waren. Tijdens een recent onaangekondigd inspectiebezoek heeft de inspectie gezien dat Lentis verbeterstappen heeft gezet. Er is echter op genoemde punten niet volledig aan het eerste deel van de aanwijzing voldaan. De raad van bestuur geeft aan verbetermaatregelen te hebben ingezet om de tekortkomingen in de zorg weg te nemen.
Hoe nu verder?
De aanwijzing bestaat uit twee delen. De inspectie legt een last onder dwangsom op om de naleving van het eerste deel van de aanwijzing bestuursrechtelijk af te dwingen. Aan deze last is een dwangsom van €5.000,- verbonden voor iedere volledige week waarin niet volledig aan de genoemde last is voldaan. Het maximumbedrag aan mogelijk te verbeuren dwangsommen ten aanzien van de last is in totaal €20.000 -. Voor deze last geldt een begunstigingstermijn van twee weken. Als Lentis binnen de begunstigingstermijn aan de last voldoet, wordt er geen dwangsom verbeurd.
In het tweede deel van de aanwijzing staat dat Lentis binnen drie maanden het aantal zorgverleners afgestemd moet hebben op het aantal patiënten en de doelgroep, zodat zorgverleners op een verantwoorde wijze zorg kunnen verlenen. Ook de randvoorwaarden om goede zorg te verlenen moeten dan verbeterd zijn. Dit betreft onder andere de dossiervoering. Als Lentis niet aan het tweede deel van de aanwijzing voldoet, kan de inspectie ook hiervoor een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.
Lentis 1e toets aanwijzing juli 2019
Last onder dwangsom Lentis juli 2019