Op alle locaties moeten verbeteringen worden doorgevoerd.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) heeft een aanwijzing opgelegd aan DM exploitatie BV, bekend onder de naam Domus Magnus. Domus Magnus is een instelling voor ouderenzorg met 14 locaties door heel Nederland. Op alle locaties moeten verbeteringen worden doorgevoerd.

Eén van de locaties van Domus Magnus stond in 2016 gedurende zes maanden onder verscherpt toezicht, locatie Holland in Baarn. Er werd niet aan alle normen voor goede zorg voldaan. Domus Magnus voerde daarna op locatie Holland een aantal verbeteringen door. De inspectie had vertrouwen dat ook aan de overgebleven normen zou worden voldaan en hief daarom het verscherpt toezicht op.

De inspectie verwacht van iedere instelling dat verbetermaatregelen door de hele organisatie worden overgenomen. De inspectie bezocht daarom een jaar na afloop van het verscherpt toezicht een aantal andere locaties van Domus Magnus.

Wat gaat er niet goed?
Bij bezoeken aan de locaties De Magistraat (Rotterdam), de Uylenburgh (Amsterdam) en Villa Walgaerde (Hilversum) zag de inspectie dat de verbeteringen onvoldoende waren doorgevoerd. De inspectie zag tekortkomingen op alle drie de getoetste thema’s: persoonsgerichte zorg, deskundige zorgverlener en sturen op kwaliteit en veiligheid.

Zo zijn de cliëntdossiers onvolledig en wordt de informatie uit de dossiers niet goed gebruikt. Bij de zorgverleners is onvoldoende kennis over de doelgroep, onder meer over mensen met onbegrepen gedrag. Domus Magnus werkt niet systematisch aan het verbeteren van de kwaliteit van de verleende zorg. De verbeteringen die zouden zijn doorgevoerd na het verscherpt toezicht op locatie Holland worden niet consequent toegepast en waren niet overal bekend. De inspectie heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de vereiste verbeteringen zonder het geven van een aanwijzing doorgevoerd worden.

Hoe nu verder?
Domus Magnus moet binnen zes maanden vier verbeterpunten doorvoeren:

  1. De cliëntdossiers moeten voldoen aan de betreffende richtlijn.
  2. Er moet systematisch gewerkt worden aan verbetering van de kwaliteit van zorg.
  3. Incidentenmeldingen moeten systematisch geanalyseerd worden en gebruikt worden voor verbetering.
  4. En de leefomgeving moet beter worden aangepast aan de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt.

Als Domus Magnus niet op tijd voldoet aan de aanwijzing, kan de inspectie een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom opleggen.




Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanwijzing voor Domus Magnus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 07 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!