Het Zorginstituut kan op basis van de beschikbare onderzoeken niet vaststellen of deze combinatietherapie kosteneffectief is

Het is onvoldoende duidelijk of een behandeling van huidkanker met de geneesmiddelen dabrafenib en trametinib kosteneffectiever is dan de standaardbehandeling met immunotherapie; medicijnen die de werking van het afweersysteem versterken, zodat dit systeem kankercellen gaat herkennen, vernietigen en opruimen. Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg daarom om deze geneesmiddelen voor stadium III melanoom - een vorm van huidkanker met uitzaaiingen – nog niet in het basispakket op te nemen.

Niet in basispakket
Dabrafenib in combinatie met trametinib kan bij dit type melanoom ingezet worden als zogenaamde adjuvante behandeling; dat wil zeggen als aanvulling en ondersteuning op een chirurgische behandeling om het risico op de terugkeer van de kanker te verkleinen. Het Zorginstituut kan op basis van de beschikbare onderzoeken echter niet vaststellen of deze combinatietherapie kosteneffectief is. Op basis van de door de producent van de geneesmiddelen aangeleverde analyse kan geen betrouwbare inschatting gemaakt worden of de hoge vraagprijs van de behandeling opweegt tegen de baten.

Daarbij hebben behandelend artsen aangegeven dat in de praktijk de voorkeur zal uitgaan naar immuuntherapie bij 90-95% van de patiënten. Er zijn hiermee voor de patiënten goede alternatieven.

Herbeoordeling mogelijk
Het Zorginstituut maakt vanuit het oogpunt van het uit gezamenlijke premies betaalde basispakket de afweging of de nieuwe zorg béter is dan wat tot op heden beschikbaar is. We kijken hierbij naar de mate van zekerheid dat dit bereikt wordt, zowel in de wetenschappelijk zin, als qua maatschappelijk draagvlak en naar aspecten van doelmatigheid. De kosteneffectiviteitsanalyse die de fabrikant heeft aangeleverd is, ondanks het feit dat de fabrikant de mogelijkheid heeft gekregen dit te herstellen, van onvoldoende kwaliteit. Het Zorginstituut nodigt de fabrikant daarom ook nadrukkelijk uit om op basis van nieuwe gegevens de (kosten-)effectiviteit beter te onderbouwen, waardoor er een goede afweging tussen kosten en baten kan worden gemaakt in dit stadium van de melanoombehandeling.

Publicaties
Pakketadvies sluisgeneesmiddelen dabrafenib in combinatie met trametinib (Tafinlar® en Mekinist®) bij de adjuvante behandeling van volwassen patiënten met stadium III melanoom


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorginstituut Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Geen duidelijkheid over kosteneffectiviteit combinatietherapie dabrafenib en trametinib bij huidkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 02 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!