Zorginstituut Nederland adviseert aan de minister van VWS om Enhertu te vergoeden uit het basispakket na een prijsverlaging

Het nieuwe medicijn Enhertu remt een agressieve vorm van borstkanker met ruim 15 maanden bij mensen die niet meer kunnen genezen. Dat is bijna 9 maanden langer dan de standaardbehandeling. Enhertu heeft wel meer bijwerkingen, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Daarom adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van VWS om Enhertu te vergoeden uit het basispakket na een prijsverlaging.

Doelgericht medicijn remt uitzaaiingen agressieve borstkanker
Enhertu (trastuzumab-deruxtecan) is een nieuw medicijn voor mensen met HER2-positieve borstkanker, die uitzaaiingen hebben of niet geopereerd kunnen worden en bij wie een eerdere behandeling niet (meer) aanslaat. Bij HER2-positieve borstkanker delen de kankercellen snel. Hierdoor is het risico op uitzaaiingen groter dan bij andere vormen van borstkanker. Enhertu is een doelgerichte therapie die de kankercellen beschadigt of opruimt zonder veel schade te veroorzaken bij de gezonde lichaamscellen. Daarmee remt het medicijn verdere groei en uitzaaiingen van de kankercellen. Het Zorginstituut schat dat per jaar 243 tot 609 mensen met HER2-positieve borstkanker voor een behandeling met Enhertu in aanmerking komen.

Enhertu effectiever dan standaardbehandeling
Naar het effect van Enhertu wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan. Op basis van tussentijdse resultaten van dit onderzoek concludeert het Zorginstituut dat Enhertu bewezen effectieve zorg is voor mensen met HER2-positieve borstkanker die niet meer kunnen genezen. Daarom kan het medicijn uit het basispakket worden vergoed. De onderzoeksresultaten geven alleen inzicht in de zogenoemde progressievrije overleving. Dat is de periode tijdens een behandeling waarin de patiënt overleeft en de borstkanker niet meer (snel) groeit. Voor deze overleving is een behandeling met Enhertu effectiever dan de standaardbehandeling met trastuzumab-emtansine (Kadcyla). Met Enhertu staat de kanker minstens 15,5 maanden stil, terwijl dat met de standaardbehandeling gemiddeld 6,8 maanden is. De periode waarin mensen overleven zonder uitbreiding van de kanker, is met Enhertu dus bijna 9 maanden langer. Enhertu heeft wel meer bijwerkingen dan trastuzumab-emtansine, maar deze kunnen worden behandeld en zijn niet blijvend.

Prijsonderhandeling nodig door onzekerheden
Het onderzoek naar de effectiviteit van Enhertu is nog niet afgerond. Daardoor is nu niet bekend wat het effect van het medicijn is op de algehele overleving (dat is de periode tijdens behandeling tot overlijden) en de kwaliteit van leven. Door deze onzekerheden over de gezondheidswinst voor de patiënt vindt het Zorginstituut de vraagprijs van Enhertu te hoog. Daarom is ons advies aan de minister om met de fabrikant over een prijsverlaging van minstens 45% te onderhandelen. Hierdoor kunnen andere nieuwe geneesmiddelen ook in het basispakket worden opgenomen. En blijft er voldoende financiële ruimte om de bestaande goede zorg uit het basispakket toegankelijk te houden voor iedereen in Nederland. Als alle resultaten van het onderzoek beschikbaar zijn, kan het Zorginstituut Enhertu op verzoek van de minister opnieuw beoordelen en nogmaals adviseren over de vergoeding ervan.

Pakketadvies sluisgeneesmiddel trastuzumab-deruxtecan (Enhertu®) voor de behandeling van HER2-positieve borstkanker

Bron: Zorginstituut Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 23 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!