De subsidieregeling treedt per 1 februari 2019 in werking en vervangt de oude regeling 'voorwaardelijke toelating tot het basispakket'

Minister Bruins (MZ) heeft de Subsidieregeling Veelbelovende Zorg Sneller bij de Patiënt in de Staatscourant geplaatst. Staatscourant: Subsidieregeling Veelbelovende Zorg Sneller bij de Patiënt.

De doelstelling van de regeling Veelbelovende Zorg Sneller bij de Patiënt is om innovaties die nog niet voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk op een veilige wijze en sneller dan voorheen te kunnen aanbieden aan patiënten. Tevens is de regeling van belang om innoverende partijen zoals algemene ziekenhuizen beter te ondersteunen bij de laatste ontwikkelstap richting de basisverzekering. Voor de regeling is een fonds beschikbaar van €105 miljoen per jaar.
 
Onderzoek moet vaststellen of zorg ook basispakket in kan
De subsidieregeling treedt per 1 februari 2019 in werking en vervangt de oude regeling 'voorwaardelijke toelating tot het basispakket'. De drempels van die regeling waren zo hoog dat hiervan in de praktijk nauwelijks gebruik werd gemaakt. Via de nieuwe regeling is het mogelijk subsidie te verkrijgen om binnen een bepaalde periode gegevens te verzamelen over de effectiviteit en kosteneffectiviteit van een interventie t.o.v. de huidige standaard- of gebruikelijke behandeling(en). Instellingen kunnen via de subsidieregeling financiering aanvragen voor zowel de onderzoekskosten als de kosten van zorg die tijdens het onderzoek gemaakt worden. Aan het eind van het onderzoek volgt een beoordeling van het Zorginstituut met daarbij een uitspraak of de nieuwe veelbelovende interventie het basispakket kan instromen. 
 
NVZ is blij met vernieuwede regeling
De NVZ is blij dat de minister een verbeterde regeling voor innovaties introduceert. 
De NVZ is nauw betrokken geweest bij de consultatie voor de nieuwe regeling en heeft met VWS en het Zorginstituut intensief overleg gehad over ervaren knelpunten van de oude regeling voorwaardelijke toelating. De nieuwe regeling is in vergelijking met het oude instrument simpeler, sneller en aantrekkelijker. De tijd van indienen tot toekennen (of afwijzen) subsidie wordt verkort én de juridische last wordt verkleind.

Binnen de algemene en categorale instellingen is veel innovatiepotentieel aanwezig. De NVZ verwacht dat de nieuwe regeling een goede stimulans kan geven om voorstellen in te dienen. 
 
Informatiebijeenkomst subsidieregeling veelbelovende zorg
Het Zorginstituut Nederland voert de regeling uit in samenwerking met ZonMw.
Zij organiseert op 19 februari een informatiebijeenkomst over de nieuwe subsidieregeling veelbelovende zorg. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : NVZ
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nvz-ziekenhuizen.nl/actueel/huidig-artikel/3821-subsidieregeling-veelbelovende-zorg-sneller-bij-de-patient
Originele titel: Subsidieregeling Veelbelovende Zorg Sneller bij de Patiënt
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2019-01-16


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com