Voor 2020 een tekort van 342 miljoen euro

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht een aanzienlijk tekort op het budget voor de langdurige zorg. Op basis van de trend in de geleverde zorg berekenen we voor 2020 een tekort van 342 miljoen euro. Maar als we de stijging van de zorgvraag, het aantal mensen dat een indicatie voor langdurige zorg krijgt, meenemen in de berekening loopt het tekort op naar 475 miljoen euro.

Elk jaar maken wij op verschillende momenten op verzoek van de minister van VWS een prognose van de kosten in de langdurige zorg. De minister heeft de NZa gevraagd om naast de gebruikelijke adviezen in mei en augustus, in januari reeds een eerste prognose op te stellen over de ontwikkelingen in het Wlz-kader. Deze prognose kan daarmee betrokken worden bij de voorjaarsbesluitvorming. De basis voor deze berekening vormen de declaraties en de indicaties die zijn afgegeven aan mensen die langdurige zorg nodig hebben. Aan het begin van het kalenderjaar zijn de berekeningen nog erg onzeker. Naar mate het jaar vordert krijgen wij meer gegevens en kunnen wij het verloop van de kostenontwikkeling beter inschatten. De minister besluit over de daadwerkelijke omvang van het budgettair kader in de langdurige zorg.

Vanaf november 2018 tot eind vorig jaar is het aantal indicaties voor langdurige zorg met 3,4% gestegen. Het CIZ ziet vooral het aantal mensen dat verpleging en verzorging nodig heeft stijgen (5%). De verwachte tekorten in de verpleeghuiszorg zijn voor ons mede aanleiding om te onderzoeken  of en hoe zorgkantoren meer doelmatigheid in de langdurige zorg  kunnen bereiken. Dit inzicht kunnen we vervolgens gebruiken om gerichter en effectiever toe te zien op het sturen op doelmatigheid door zorgkantoren.  Wij blijven  de ontwikkelingen van het budgettair kader in de langdurige zorg monitoren en informeren de minister hierover.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: NZa verwacht financieel tekort in langdurige zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!