De zorgkantoren kunnen de uitgaven aan het  persoonsgebonden budget (pgb) niet goed controleren

De zorgkantoren hebben onvoldoende mogelijkheden om de uitgaven aan het  persoonsgebonden budget (pgb) in de langdurige zorg te controleren. Net als voor 2015 kan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) daarom in haar Samenvattend rapport over de Wlz ook voor 2016 niet vaststellen of de uitgaven die in totaal € 1,6 miljard bedragen, rechtmatig zijn.

Deze situatie is ontstaan om uitbetaling mogelijk te maken nadat in 2015 problemen met de uitbetaling ontstonden bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De controles aan de voorkant, door de SVB, zijn daarom destijds opgeschort. Eind 2016 is de SVB alsnog gestart met de controles. 

De zorgkantoren benoemen een aantal concrete problemen bij het achteraf controleren van de pgb's. Ze beschikken niet over onderliggende documentatie van de declaratiegegevens van budgethouders. Zij kunnen daarom niet vaststellen of de betalingen gedaan door de SVB namens de budgethouder rechtmatig zijn. Vanwege het ontbreken van facturen hebben de zorgkantoren onvoldoende basis om te controleren of die zorg door hen daadwerkelijk is geleverd. Door het ontbreken van controles voor- en achteraf kunnen de accountants nu ook geen goedkeurende verklaring afgeven over de verantwoording van de zorguitgaven van de zorgkantoren.

De onzekerheid over de rechtmatigheid van de pgb-uitgaven is naar verwachting in 2017 nog niet opgelost. Maar het aantal fouten en onzekerheden in de pgb-uitgaven neemt wel af. Wij spreken zorgkantoren er actief op aan dat zij werken aan een oplossing. Dit betekent dat zij er voor moeten zorgen dat ze de informatie krijgen die zij nodig hebben voor de controles. Ook moeten zij bij mensen die gebruik maken van een pgb controleren of de zorg ook echt geleverd wordt. Wij zijn in gesprek met alle betrokken partijen over de uitvoering van en de controle op de uitbetalingen van pgb's in de Wet langdurige zorg.

CAK 
De NZa meldt in haar Samenvattend rapport jaarlijks hoe de zorgkantoren en het CAK de Wet langdurige zorg uitvoeren. Naast de zorgen die we uitspreken over de pgb's, constateren we in het onderzoek over 2016 dat het CAK onvoldoende in control is als het gaat om de uitvoering van interne processen en de (financiële) verantwoording hierover. De geautomatiseerde gegevensverwerking en de interne controle is niet voldoende op orde. Het CAK is een aantal trajecten gestart om haar werkwijze te verbeteren. De NZa dringt er bij het CAK op aan om deze snel uit te voeren, en blijft het verbetertraject kritisch volgen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa: Rechtmatigheid pgb-uitgaven onduidelijk
  • Doelgroep: Beleidsmakers
  • Datum: 05 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!