Deze aanbevelingen komen voort uit de evaluatie naar verontreiniging van sartanen (bloeddrukmedicijnen) met nitrosamines die eerder is afgerond

Europese medicijnautoriteiten hebben een aantal aanbevelingen gepresenteerd om verontreiniging van medicijnen in de toekomst te voorkomen. Deze aanbevelingen komen voort uit de evaluatie naar verontreiniging van sartanen (bloeddrukmedicijnen) met nitrosamines die eerder is afgerond. En de lessen die daaruit zijn geleerd.

Duidelijke rollen, richtlijnen en communicatie
De aanbevelingen van de Europese medicijnautoriteiten zijn bedoeld om de rollen en verantwoordelijkheden van alle partijen die betrokken zijn bij de productie van medicijnen te verduidelijken. En leggen uit wat de betrokken partijen moeten doen wanneer er een verontreiniging wordt ontdekt. Daarnaast gaan de aanbevelingen ook in op de communicatie naar patiënten en zorgverleners en de internationale samenwerking.

De volledige aanbevelingen van de Europese medicijnautoriteiten zijn te lezen op de website van het EMA.

Voorkomen van medicijnverontreiniging
De aanbevelingen vanuit de evaluatie, zijn bedoeld als aanvulling op het brede onderzoek naar nitrosamines in medicijnen dat sinds september 2019 in gang is gezet. Het brede onderzoek naar nitrosamines in medicijnen moet  uiteindelijk richtlijnen opleveren hoe het risico op ontstaan van nitrosamines te voorkomen.

Zie ook
Verontreiniging van geneesmiddelen met nitrosamine



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanbevelingen van Europese medicijnautoriteiten om verontreiniging van medicijnen te voorkomen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!