De Raad van State oordeelde dat de IGJ geen algemene toestemming (een tekortenbesluit) mag geven voor invoer van bepaalde medicijnen, op basis van de huidige Geneesmiddelenwet

Minister Agema van VWS heeft op 22 november 2024 aangekondigd de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op korte termijn een aanwijzing te geven. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer over de uitspraak van de Raad van State van 20 november. In de brief staat dat zij de inspectie gaat opdragen om ‘tijdens een tekort tijdelijk niet handhavend op te treden tegen een overtreding van de inzet van vergelijkbare geneesmiddelen uit het buitenland.’

Oordeel Raad van State
De Raad van State oordeelde dat de IGJ geen algemene toestemming (een tekortenbesluit) mag geven voor invoer van bepaalde medicijnen, op basis van de huidige Geneesmiddelenwet. De IGJ rekent erop dat VWS de wet zo snel mogelijk aanpast. Het is van het grootste belang dat patiënten hun medicijnen kunnen blijven krijgen en zorgverleners geen extra administratieve lasten krijgen.

Wat betekent dit?
Een tekortenbesluit is een algemene toestemming aan apothekers, fabrikanten en groothandels voor invoer van medicijnen uit het buitenland bij een ernstig tekort. Een verzoek daartoe van een arts voor een individuele patiënt was daarbij niet nodig. Daardoor konden geneesmiddelbedrijven snel handelen, wat voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen belangrijk is. De Raad van State oordeelde dat dit volgens de wet niet is toegestaan. Er moet altijd per patiënt een verzoek zijn van de behandelend arts én toestemming van de inspectie, voordat een middel uit het buitenland besteld mag worden. Dat betekent voor artsen, apotheken, fabrikanten en groothandels een forse extra administratieve belasting en dit kost meer tijd. Voor patiënten kan dit onzekerheid geven over de beschikbaarheid van een medicijn.

Hoe nu verder?
De minister wil de IGJ nu de opdracht geven hier voorlopig niet op te handhaven. Ondertussen werkt het ministerie aan een aanpassing van de wet. De inspectie onderschrijft het belang van een snelle wetswijziging.

De IGJ gaat kijken hoe ze invulling zal geven aan de definitieve aanwijzing en wat dit betekent voor alle betrokken partijen (patiënten, zorgverleners en bedrijven). Zij informeert hen hier zo snel mogelijk over.

Bron: IGJ