Dat blijkt uit nieuwe rapportages van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Het aantal verwijzingen naar medisch-specialistische zorg en geestelijke gezondheidszorg zit in juli weer rond het niveau van die maand in de afgelopen jaren. Ook zien we dat in juli het aantal behandelde patiënten in ziekenhuizen gelijk of iets hoger is dan in juli 2018 en juli 2019. Dat geldt ook specifiek voor oncologiepatiënten en patiënten in de geestelijke gezondheidszorg. Dat blijkt uit nieuwe rapportages van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De wachttijden laten een gemengd beeld zien. Het aantal overschrijdingen van de treeknorm voor de polikliniek en diagnostiek ligt ongeveer op het niveau van begin dit jaar. Voor behandelingen in het ziekenhuis is er sprake van een lichte stijging van het aantal overschrijdingen van de treeknorm, waarbij er behoorlijke regionale verschillen zijn. De wachttijden in de ggz tonen weinig verandering. Voor verschillende behandelingen in het ziekenhuis en diagnoses in de ggz waren de wachttijden ook voor de corona-uitbraak al langer dan de Treeknormen.

Niet terug naar ‘normaal’
We streven niet naar een terugkeer naar de oude situatie, zegt bestuursvoorzitter Marian Kaljouw: “Sinds het begin van de corona-uitbraak in Nederland zijn ruim 800.000 minder verwijzingen naar het ziekenhuis gedaan dan verwacht. Bij een deel van deze mensen heeft dat geleid tot gezondheidsschade, zoals de patiënten met kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen. Daarover maken we ons ernstige zorgen. We willen mensen dan ook oproepen om zich te melden bij de huisarts als ze klachten hebben.”

Maar we zien ook dat klachten van mensen die de huisarts in coronatijd niet hebben gezien niet dringend waren of spontaan over gingen. “Die mensen zullen geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben. Als we onze gezondheidszorg toegankelijk willen houden voor mensen die echt zorg nodig hebben, moeten we erop inzetten dat alleen mensen gebruik maken van ziekenhuiszorg die dat ook echt nodig hebben.” De NZa werkt daarom samen met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en Zorginstituut Nederland aan een advies om passende en digitale zorg te stimuleren


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ziekenhuiszorg en ggz in coronatijd: verwijzingen en behandelingen terug op oude niveau, maar focus moet niet liggen op terugkeer naar de oude situatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 29 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!