GGZ-aanbieders laten zien hoe zij zorg aanbieden en organiseren

Vrijwel alle ggz-aanbieders hebben een kwaliteitsstatuut opgesteld waarin staat welke zorg zij aanbieden en hoe die georganiseerd is. Zij hebben dat ook op hun website gepubliceerd, zodat mensen kunnen zien voor welke zorg zij bij de aanbieder terecht kunnen. Dat blijkt na een gezamenlijke controle van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland.

Zorgaanbieders in de ggz moeten sinds januari zo'n statuut hebben en dat ook op hun website plaatsen. Inmiddels hebben 374 ggz-instellingen en 4536 vrijgevestigde psychiaters en psychologen een kwaliteitsstatuut.

De NZa en het Zorginstituut hebben samen de websites van 250 ggz-aanbieders gecontroleerd. Deze aanbieders zijn goed voor ca 88% van de vergoedingen voor ggz uit de Zorgverzekeringswet. Van deze 250 aanbieders hadden 32 het kwaliteitsstatuut niet op de website staan. Deze hebben we gebeld, waarna zij hun kwaliteitsstatuut alsnog hebben gepubliceerd.

Doordat ggz-aanbieders zo massaal een kwaliteitsstatuut hebben opgesteld, krijgen cliënten meer inzicht in het zorgaanbod in de ggz. Brancheorganisaties van zorgaanbieders in de ggz, zorgverzekeraars en belangenbehartigers van patiënten hebben vorig jaar met elkaar afgesproken dat het model-kwaliteitsstatuut ggz de veldnorm is voor de organisatie van zorg in de ggz. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ggz-aanbieders publiceren kwaliteitsstatuut op website
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!