Door de corona-uitbraak is de toegankelijkheid van zorg (meer) onder druk komen te staan

De Nederlandse Zorgautoriteit adviseert de minister voor Medische Zorg om de bekostiging van de zorg zo spoedig mogelijk gezamenlijk – overheid, zorgvragers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars – aan te pakken. Deze kent nu vooral prikkels die sturen op productie, maar niet op zorg die bijdraagt aan de ervaren kwaliteit van leven en onvoldoende aan de ervaren kwaliteit van zorg.

In de huidige bekostiging belonen we zorgaanbieders voornamelijk voor het verlenen van meer zorg. Ziekte is het verdienmodel, niet gezondheid. Dit betekent dus meer inkomsten voor zorgaanbieders bij het verlenen van meer behandelingen en aan meer patiënten.

Momentum
Door de corona-uitbraak is de toegankelijkheid van zorg (meer) onder druk komen te staan. Planbare zorg moet worden ingehaald, maar er is ook zorg verdampt. Tegelijker­tijd hebben we een stroomversnelling gezien in de toepassing van digitale zorg. Bij het opschalen van de reguliere zorg in de ziekenhuizen is ingezet op pri­oritering van patiënten op basis van urgentie en daarbij is extra aandacht gevraagd voor passende zorg en digitale zorg. Directeur Regulering Josefien Kursten benadrukt:

“het is van belang dat goede ontwikkelingen structu­reel kunnen worden toegepast, zodat de zorg op langere termijn organiseerbaar, betaalbaar en toegankelijk blijft en aansluit op de behoefte van de patiënt”.  

Gedifferentieerde bekostiging
We zien verschillende vormen van bekostiging voor verschillende vormen van zorg als de meest kansrijke optie voor het stimuleren van passende (digitale) zorg. Dat betekent dat er een bekostiging op maat moet komen voor bijvoorbeeld de acute zorg, de planbare zorg en de zorg voor chronisch zieken. Ons startpunt is de medisch-specialistische zorg maar de nieuwe bekostiging kijkt over sectoren heen. Het gaat om fundamentele veranderingen, die binnen het huidige stelsel kunnen worden opgepakt.

Naast een verandering in de bekostiging zijn er ook andere maatregelen die (in samenhang) passende (digitale) zorg stimuleren. Hierbij kijken we onder andere naar de contractering van zorgverzekeraars. Voor het stimuleren van digitale zorg gaan we ook in op specifieke maatregelen, vanuit het principe ‘digitaal (ondersteunde zorg), tenzij…’

Samen met de zorg
Over de uitwerking van de bekostiging willen we de komende tijd graag het gesprek aan gaan met Zorginstituut Nederland, zorgprofessionals, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiëntvertegenwoordigers. In het advies dragen we opties aan. We hanteren daarbij als uitgangspunt dat de bekostiging in dienst moet staan van passende zorg en digitaal als het kan. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa: passende zorg vereist aanpassing van de bekostiging van zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!