Radioactieve stoffen kunnen worden gebruikt om een diagnose te stellen

Er is nieuwe bestralingscapaciteit nodig in Europa om te voorkomen dat er binnen 10 jaar zorgelijke tekorten aan medische radionucliden ontstaan. Daarbij is het belangrijk om Europa zelfvoorzienend te houden door het bouwen van nieuwe bestralingsfaciliteiten. De planning van initiatieven hiervoor, blijkt al jarenlang te optimistisch. Dit blijkt uit aanvullend onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  naar de leveringszekerheid van diagnostische en therapeutische radionucliden voor Nederland. 

Radioactieve stoffen kunnen worden gebruikt om een diagnose te stellen. Ook kunnen ze verschillende soorten kanker behandelen of pijn bestrijden, zogenoemde therapeutische radionucliden. Samen heten ze medische radionucliden. De meeste medische radionucliden worden in Europa gemaakt in zes kernreactoren, waarvan er één in Nederland staat (de HFR). Op een reactor na zijn deze installaties oud en zullen ze vroeg of laat moeten sluiten. In Nederland wordt overwogen een nieuwe reactor te bouwen, de Pallas.

De wereldmarkt is op dit moment fragiel: als één grote reactor of één van de gespecialiseerde laboratoria onverwacht uitvalt, kan het wereldwijd een probleem worden om medische radionucliden te leveren. Bovendien neemt de vraag naar deze middelen toe. De andere reactoren kunnen de vraag dan niet altijd opvangen. 

Zie hier het rapport Leveringszekerheid voor medische radionucliden - aanvullingen 2020

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/leveringszekerheid-van-medische-radionucliden-in-europa
Originele titel: Leveringszekerheid van medische radionucliden in Europa
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2020-12-09


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com