Emergis is in de provincie Zeeland verreweg de grootste aanbieder van ggz

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt de Stichting Emergis uit Zeeland twee verplichtingen op vanwege aanmerkelijke marktmacht (art. 48 Wmg). Het gaat om een transparantieverplichting en een contracteerverplichting.

De transparantieverplichting bestaat uit tot het door Emergis opstellen van een plan van aanpak waaruit blijkt hoe Emergis de komende drie jaar gaat werken aan de verbetering van de doelmatigheid van de zorg die zij levert. De contracteerverplichting verplicht Emergis tot het voldoen aan redelijke verzoeken van zorginkopers tot het overeenkomen van redelijke contractsvoorwaarden. Hiermee wil de NZa de balans terugbrengen in de onderhandelingen, waardoor zorgverzekeraars hun inkooprol weer goed kunnen invullen.

De NZa werkt aan goede en betaalbare zorg voor alle Nederlanders. Dat betekent dat mensen die ziek zijn op tijd de zorg moeten krijgen die zij nodig hebben. Hiervoor kopen zorgverzekeraars zorg in bij zorgaanbieders. Goede afspraken bevorderen innovatie, efficiëntie en houden de kosten van de zorg betaalbaar. Soms is een zorgaanbieder of zorgverzekeraar de enige of grootste speler in een regio of voor een bepaalde patiëntgroep. Zo’n zorgaanbieder of zorgverzekeraar kan hierdoor marktmacht uitoefenen en zich onafhankelijk gedragen. Dit belemmert het maken van goede afspraken die innovatie en passende zorg bevorderen en de zorg betaalbaar houden. Dat kan nadelig zijn voor patiënten en verzekerden, bijvoorbeeld omdat het de zorg onnodig duur maakt of wachttijden in de hand werkt. Om dit te voorkomen, kan de NZa ingrijpen.

Emergis is in de provincie Zeeland verreweg de grootste aanbieder van ggz. Zeeuwen die ggz nodig hebben zijn vaak afhankelijk van de zorg van Emergis. Met de verplichtingen die de NZa oplegt aan Emergis, beogen we ervoor te zorgen dat er een gezonde contractuele relatie tussen Emergis en zorgverzekeraars ontstaat, zodat er afspraken tot stand komen die in het belang zijn van goede, toegankelijke en betaalbare geestelijke gezondheidszorg in Zeeland.

Om de balans te waarborgen, is het van belang dat zorgverzekeraars zich houden aan de zorgplicht. Immers, contractering is een tweezijdige aangelegenheid. We verwachten van zorgverzekeraars dat zij met Emergis het gesprek aangaan over de regiospecifieke uitdagingen en initiatieven op het vlak van tijdige toegang tot passende zorg, op dit moment en in de toekomst, en dit betrekken in hun contractering. De NZa houdt er toezicht op dat zorgverzekeraars zich aan hun wettelijke zorgplicht houden.

Emergis heeft aangegeven dat zij zich niet kan verenigen met het besluit van de NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa legt Emergis verplichting op voor aanmerkelijke marktmacht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 22 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!