Patiënten zouden niet betrokken mogen worden bij onderhandelingen over inkoop van zorg

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars moeten patiënten niet betrekken bij de onderhandelingen over de inkoop van zorg. Een huisartsengroep die chronische patiënten per brief waarschuwde dat een zorgverzekeraar ketenzorg mogelijk niet meer zal vergoeden omdat de onderhandelingen moeizaam verlopen, gaat daarmee te ver, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Zorggroep DOH (De Ondernemende Huisarts) in Eindhoven heeft patiënten die verzekerd zijn bij VGZ per brief gewaarschuwd dat het onduidelijk is of zij ketenzorg voor diabetes, copd en hart- en vaatziekten nog vergoed krijgen. VGZ heeft nog geen contract gesloten met DOH voor 2018. Voor ketenzorg maken huisartsen voor chronische patiënten een zorgplan samen met andere zorgverleners zoals diëtisten en fysiotherapeuten.

DOH en VGZ hebben de NZa laten weten dat zij een externe bemiddelaar willen inschakelen om de contractonderhandelingen vlot te trekken. De NZa is blij dat partijen toenadering zoeken, maar vindt het een slechte zaak dat DOH daarvoor een groep kwetsbare patiënten ongerust heeft gemaakt. Inmiddels hebben meer dan 140 patiënten van DOH met vragen naar de NZa gebeld.

Patiënten die zorg nodig hebben voor diabetes, hart- en vaatziekten of copd zijn daar ook in 2018 van verzekerd bij VGZ. De verzekeraar heeft zorgplicht en moet ervoor zorgen dat zijn verzekerden tijdig de zorg krijgen die zij nodig hebben. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa: onderhandel niet ten koste van patiënten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 17 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!