De controles zijn onderdeel van het toezicht op het zorginkoopproces. 

Alle zorgverzekeraars hebben hun inkoopbeleid voor 1 april gepubliceerd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit. Wel moest een aantal zorgverzekeraars nog wat kleine zaken verduidelijken. Dit hebben ze inmiddels allemaal gedaan.

De controles zijn onderdeel van ons toezicht op het zorginkoopproces. Als dit proces soepel verloopt, weten verzekerden eerder met welke zorgaanbieders een zorgverzekeraar volgend jaar een contract heeft. Dit helpt hen in de keuze voor een zorgpolis die bij hen past. Het doel van onze regels is niet om zorgverzekeraars en zorgaanbieders te verplichten om een contract af te sluiten. De regeling faciliteert het zorginkoopproces door kaders te stellen voor de onderhandelingen.

Inhoud inkoopbeleid
Zorgverzekeraars moeten in hun inkoopbeleid een aantal verplichte onderdelen opnemen. Per zorgsoort (bijvoorbeeld geestelijke gezondheidzorg, ziekenhuiszorg, huisartsenzorg) moeten zij aandacht besteden aan onderwerpen als innovatie, kwaliteit en bereikbaarheid.

Gewijzigde regelgeving
Zorgverzekeraars moeten sinds dit jaar daarnaast op een rij zetten op welke punten hun inkoopbeleid is gewijzigd. Daarnaast moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders op tijd en duidelijk antwoord geven op elkaars vragen en voorstellen. Ook is dit jaar een minimale termijn van vier weken opgenomen die zorgaanbieders mogen gebruiken voor het bestuderen van het eerste voorstel van de zorgverzekeraar.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa controleert inkoopbeleid zorgverzekeraars
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 02 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!