Dat blijkt uit een peiling onder meer dan duizend leden van de bond CNV Zorg & Welzijn

Een grote meerderheid van zorgmedewerkers die lid zijn van CNV Zorg & Welzijn (70 procent) gelooft niet dat er extra personeel geregeld kan worden om de corona-crisis het hoofd te bieden. Dat blijkt uit een peiling onder meer dan duizend leden van de bond. Driekwart van de ondervraagden twijfelt eraan of er op langere termijn voldoende beschermingsmiddelen in voorraad zijn, zoals handschoenen en mondkapjes.

Een grote meerderheid is wel tevreden over de protocollen die bij besmettingsziekten in hun instelling in werking treden. Er zijn ook voldoende aanspreekpunten binnen de werkkring om zorgen over het virus te bespreken, zo meldt meer dan 80 procent van de ondervraagde CNV-leden. De onzekerheid over de beschermingsmiddelen speelt vooral bij medewerkers van gezondheidscentra, huisartsen, in de kraamzorg en bij apotheken. Bijna 50 procent van de ondervraagde medewerkers van apotheken hebben twijfels over het protocol dat in werking treedt.

Grenzen aan de capaciteit
Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn: ’Het is duidelijk dat met de druk die corona nu op de gezondheidszorg legt, de grenzen aan de capaciteit van de sector nu duidelijk in zicht zijn. Alle reden dus om nadat deze crisis is bedwongen, beter na te denken over veranderingen van ons zorgstelsel. Zorgmedewerkers verdienen meer waardering en respect voor hun professionaliteit, hun enorme werkdruk moet worden verlicht en personeelstekorten moeten steviger worden aangepakt.’

Ergernis om hype
Op de open vraag waar zorgpersoneel het meest beducht voor is, antwoord de helft van de ondervraagden nuchter dat er nog geen grote zorgen zijn. De andere helft vreest het meest voor grotere werkdruk en moeilijkheden bij het rondbreien van roosters, vooral als collega’s ziek worden of andere instellingen een opnamestop gaan hanteren. Ambulante zorgwerkers vrezen het meest om bij cliënten thuis zelf besmet te worden. Een opvallende minderheid ergert zich blauw aan de hype in de media en niet-deskundigen die het hoogste woord hebben.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: CNV-leden verwachten geen extra personeel ondanks oplopen werkdruk door coronavirus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 06 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!