Meer nadruk op leren en verbeteren

Zorgaanbieders en zorgprofessionals in de medische specialistische zorg laten zien dat zij leren en verbeteren. Eigen analyses van de ziekenhuizen en particuliere klinieken zijn beter dan ooit. Dat ziet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aan de jaarlijkse analyses van de kwaliteitsindicatoren. Dit geeft het vertrouwen dat dit systeem van registreren van resultaten naar een volgende fase kan. De inspectie ontwikkelt de kwaliteitsindicatoren daarom samen met het veld door naar verbeterdoelen.

De inspectie publiceerde dinsdag 9 maart Het Resultaat Telt Ziekenhuizen 2019. Het Resultaat Telt geeft de resultaten van de kwaliteitsindicatoren weer van alle ziekenhuizen en particuliere klinieken in Nederland. Het belang van goede zorg is in de coronacrisis zichtbaarder dan ooit. Het Resultaat Telt toont aan dat gegevensanalyse een uitstekende basis kan bieden voor zorgverbetering. De kwaliteitsregistratie van de Nederlandse intensive cares (NICE) geeft goed inzicht in de bezetting van de IC-bedden. Dit blijkt cruciale informatie tijdens de coronapandemie.

Meer nadruk op leren en verbeteren
De stapsgewijze overgang van kwaliteitsindicatoren naar verbeterdoel betekent dat de nadruk meer op leren en verbeteren komt te liggen en minder op registreren. Registreren van de resultaten blijft nodig, maar kan gerichter worden ingezet, passend bij de verbeterdoelen. Verbeterdoelen sluiten aan bij verbeterambities, creativiteit en leren en verbeteren op de werkvloer door zorgprofessionals.

Voor 2020 werden er al twee onderwerpen geformuleerd als verbeterdoel: de continuïteit van zorg voor kwetsbare patiënten en het preoperatief voedingsbeleid bij kinderen. In 2021 komen daar drie onderwerpen bij: een optimaal antistollingsbeleid, optimaal pijnbeleid en het terugdringen van letsel en functieverlies als gevolg van een val.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Het resultaat telt meer dan ooit: van kwaliteitsindicator naar verbeterdoel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!