Dit blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit
De kritieke planbare zorg – die binnen 6 weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen – komt verder onder druk te staan. Meer dan een derde van de ziekenhuizen kan deze zorg nog maar deels volgens planning leveren, en 63% lukt dit volledig. Dat is weer minder dan vorige week, toen nog 69% van deze kritieke planbare zorg volgens planning kon doorgaan. De (semi-)acute zorg gaat wel nog steeds volledig door. Dit blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van gegevens van ZorgDomein en de gegevens die ziekenhuizen bijhouden in het Zorgbeeldportaal.
Planbare zorg wordt uitgesteld
Zorg die minder urgent is, werd afgelopen week nog vaker uitgesteld. 99% van de ziekenhuizen levert deze zorg niet meer volledig volgens planning. Een kwart van deze ziekenhuizen kan planbare zorg helemaal niet meer leveren.
Gemiddeld 33% minder operatiecapaciteit
In de afgelopen week nam de beschikbare operatiecapaciteit iets minder hard af dan in de periode daarvoor. Maar nog steeds zijn er gemiddeld 33% minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Dit percentage is hoger dan in de afgelopen weken.
Stuwmeer uitgestelde zorg blijft toenemen
In de laatste 2 weken is het aantal verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg 7 duizend minder dan normaal in deze periode. Het aantal verwijzingen blijft in deze periode lager dan voor de pandemie gebruikelijk was.
Aantal verwijzingen verschilt per diagnosegroep ggz
In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) nam het aantal verwijzingen in totaal weer toe de afgelopen week. Wel zien we grote verschillen tussen de diagnosegroepen. Voor ADHD, angstklachten, stemmingsklachten, psychotraumatische klachten en overige zorgvragen was het aantal verwijzingen de afgelopen week flink hoger dan in 2019. Voor gedragsproblemen en cognitieve problemen lag het aantal verwijzingen juist weer beduidend lager dan in 2019.