De afgelopen periode geven ongeveer 20 ziekenhuizen aan dat ze kritiek planbare zorg niet of niet altijd binnen zes weken kunnen leveren

Ziekenhuizen meldden op donderdag 23 december opnieuw een vergelijkbare afschaling van ziekenhuiszorg als in de afgelopen weken. Dat blijkt uit de Monitor Toegankelijkheid van Zorg; Gevolgen van Covid-19 die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandelijks publiceert. Op dit moment zijn 41 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal, vergelijkbaar met de afgelopen weken.

De afgelopen periode geven ongeveer 20 ziekenhuizen aan dat ze kritiek planbare zorg niet of niet altijd binnen zes weken kunnen leveren. Het gaat hier om zorg die wel binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Deze week gaat het om een gewogen percentage van 40 procent van ziekenhuizen die deze zorg dus niet altijd binnen zes weken kan leveren. Dat baart ons zorgen. De aanhoudende afschaling van de kritiek planbare zorg kan zorgen voor gezondheidsschade.

Focus op kritiek planbare zorg
In een gezamenlijke brief van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit aan ziekenhuisbestuurders hebben we het belang benadrukt om de komende weken bijzondere aandacht te hebben voor kritiek planbare zorg en herstel van zorgverleners. De omikronvariant leidt mogelijk medio januari weer tot druk op de (semi-)acute zorg en tot afschaling van (kritiek) planbare zorg.

Voor mensen die wachten op kritiek planbare zorg is uitstel van zorg risicovol. Daarnaast zien we op dit moment regionale verschillen in de toegankelijkheid van deze zorg. Om die reden vinden de NZa en IGJ het van belang dat de komende tijd de beschikbare IC-capaciteit en OK-capaciteit worden ingezet om deze patiënten te helpen.

Planbare zorg
Net als in de voorgaande weken geven bijna alle ziekenhuizen aan planbare zorg zoals knie- en heupoperaties te hebben afgeschaald. 49 procent van de ziekenhuizen heeft deze zorg deels geannuleerd en 50 procent volledig. Ziekenhuizen houden hun reguliere zorg afgeschaald om ervoor te zorgen dat zij acute en semi-acute zorg (zorg die binnen 24 uur moet worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen) kunnen blijven verlenen.

Druk in hele zorg hoog
Ook de druk in de huisartsenzorg en de wijkverpleging is door het hoge aantal Covid-19-patiënten weer toegenomen. Onder meer om de ziekenhuizen te ontlasten verwijzen huisartsen minder door. De poliklinische zorg en de oncologische diagnostiek zijn niet afgenomen tot en met november. De toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg komt ook steeds verder onder druk te staan. De vraag naar ggz is al geruime tijd hoger dan voorheen en de wachttijden zijn langer dan de norm en lopen voor een aantal diagnoses verder op.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanhoudende afschaling kritieke planbare zorg vraagt om aandacht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 24 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!