Nog altijd ondervinden apothekers en patiënten dagelijks veel last van de tekorten

Handelsvergunningshouders van geneesmiddelen en groothandelaren worden per 1 januari 2023 verplicht om een voorraad aan te leggen van tweeënhalve maand. Dat besluit heeft minister Kuipers (VWS) gepubliceerd in de Staatscourant. “Apothekers hebben zich afgelopen jaren continu sterk gemaakt voor zo’n ijzeren voorraad”, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. “Naar verwachting wordt met het aanhouden van zo’n voorraad een groot deel van de tekorten teruggedrongen. Dat is goed nieuws. Nog altijd ondervinden apothekers en patiënten dagelijks veel last van de tekorten. Deze voorraad kan die pijn gaan verlichten.”

De voorraad wordt in de beleidsregel vastgesteld op in ieder geval zes weken bij de handelsvergunninghouders, en vier weken bij de groothandelaren. Bij de groothandelaren is gekozen voor een trapsgewijze opbouw omwille van de uitvoerbaarheid. Bovenop de zes weken voorraad van de handelsvergunninghouders zullen groothandelaren starten met in ieder geval twee weken voorraad met ingang van 1 januari 2023, en uiteindelijk vier weken met ingang van 1 juli 2023. De nieuwe beleidsregel is een concretisering van de Geneesmiddelenwet, en is van toepassing op receptgeneesmiddelen. Daarbij worden door de minister twee opmerkingen geplaatst. Allereerst is een aantal categorieën geneesmiddelen uitgezonderd. Dat zijn bijvoorbeeld geneesmiddelen met een beperkte houdbaarheid. Daarnaast benadrukt de bewindspersoon dat collegiaal doorleverende apothekers en parallelhandelvergunninghouders niet onder de reikwijdte van de beleidsregel vallen.

Uit de jaarcijfers van KNMP Farmanco over 2021 blijkt dat voor het derde jaar op rij meer dan duizend geneesmiddelentekorten zijn genoteerd. Dagelijks kampen apothekers en hun patiënten met deze problematiek. “Naast de aanleg van deze voorraad pleit de KNMP voor het moderniseren van het inkoopbeleid. Er kunnen meer leveranciers per voorkeursmiddel worden aangewezen”, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. “Ook het kostendekkend maken van apotheekbereidingen en geneesmiddelenproductie dichterbij huis zijn oplossingsrichtingen.”

Bekijk de beleidsregel in de Staatscourant


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Aanleg ijzeren voorraad geneesmiddelen verplicht per 1 januari 2023
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 juli 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!