Minister Kuipers (VWS) neemt het amendement van de VVD en de PvdA over

Minister Kuipers (VWS) steunt een amendement van de VVD en de PvdA om geld vrij te maken voor onderzoek naar de aard, omvang en vermoedelijke toename van agressie en intimidatie in de eerstelijnszorg, zoals in apotheken. Dat liet de bewindspersoon deze week aan de Tweede Kamer weten tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). ‘Goed nieuws’, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. ‘Eerder dit jaar bleek uit onze enquête dat vier op de tien apotheekteams wekelijks te maken heeft met verbale en/of fysieke agressie. We werken graag mee aan een gezamenlijke aanpak om die frustratie en onbegrip in de eerstelijnszorg te voorkomen.’

In het amendement van Jacqueline van den Hil (VVD) en Attje Kuiken (PvdA) wordt gevraagd om op korte termijn alvast één miljoen euro te reserveren om ‘noodzakelijk onderzoek’ te verrichten naar agressie en intimidatie jegens zorgverleners in de eerstelijnszorg. Eerder bleek uit Kamervragen van het VVD-Kamerlid dat er momenteel geen landelijke cijfers beschikbaar zijn over de aard en omvang van agressie in de eerstelijnszorg. Van den Hil (VVD) stelde deze vragen naar aanleiding van een enquête van de NOS en de KNMP over frustratie en agressie in de apotheek. Daaruit kwam naar voren dat afgelopen jaar maar liefst veertig procent van de apotheekteams wekelijks last had van verbale en/of fysieke agressie. Veel onbegrip over het medicatiebeleid van zorgverzekeraars en grote geneesmiddelentekorten worden onterecht afgereageerd op het apotheekpersoneel.

Minister Kuipers (VWS) neemt het amendement van de VVD en de PvdA over. De Tweede Kamer geeft begin december haar oordeel. De ophef over agressie aan de balie leidde eerder al tot veel reacties en herkenning van collega’s in de eerstelijnszorg. Om agressie in de gehele eerstelijnszorg aan te pakken, trekt de KNMP daarom samen op met de koepels van verloskundigen (KNOV), tandartsen (KNMT), fysiotherapeuten  (KNGF), en huisartsen (LHV) om met het ministerie van VWS tot een branchegerichte aanpak te komen.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : KNMP
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.knmp.nl/actueel/nieuws/minister-kuipers-vws-steunt-amendement-voor-financiering-aanpak-agressie
Originele titel: Minister Kuipers (VWS) steunt amendement voor financiering aanpak agressie eerstelijnszorg
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2022-10-22


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com