Minister Kuipers (VWS) neemt het amendement van de VVD en de PvdA over

Minister Kuipers (VWS) steunt een amendement van de VVD en de PvdA om geld vrij te maken voor onderzoek naar de aard, omvang en vermoedelijke toename van agressie en intimidatie in de eerstelijnszorg, zoals in apotheken. Dat liet de bewindspersoon deze week aan de Tweede Kamer weten tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). ‘Goed nieuws’, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. ‘Eerder dit jaar bleek uit onze enquête dat vier op de tien apotheekteams wekelijks te maken heeft met verbale en/of fysieke agressie. We werken graag mee aan een gezamenlijke aanpak om die frustratie en onbegrip in de eerstelijnszorg te voorkomen.’

In het amendement van Jacqueline van den Hil (VVD) en Attje Kuiken (PvdA) wordt gevraagd om op korte termijn alvast één miljoen euro te reserveren om ‘noodzakelijk onderzoek’ te verrichten naar agressie en intimidatie jegens zorgverleners in de eerstelijnszorg. Eerder bleek uit Kamervragen van het VVD-Kamerlid dat er momenteel geen landelijke cijfers beschikbaar zijn over de aard en omvang van agressie in de eerstelijnszorg. Van den Hil (VVD) stelde deze vragen naar aanleiding van een enquête van de NOS en de KNMP over frustratie en agressie in de apotheek. Daaruit kwam naar voren dat afgelopen jaar maar liefst veertig procent van de apotheekteams wekelijks last had van verbale en/of fysieke agressie. Veel onbegrip over het medicatiebeleid van zorgverzekeraars en grote geneesmiddelentekorten worden onterecht afgereageerd op het apotheekpersoneel.

Minister Kuipers (VWS) neemt het amendement van de VVD en de PvdA over. De Tweede Kamer geeft begin december haar oordeel. De ophef over agressie aan de balie leidde eerder al tot veel reacties en herkenning van collega’s in de eerstelijnszorg. Om agressie in de gehele eerstelijnszorg aan te pakken, trekt de KNMP daarom samen op met de koepels van verloskundigen (KNOV), tandartsen (KNMT), fysiotherapeuten  (KNGF), en huisartsen (LHV) om met het ministerie van VWS tot een branchegerichte aanpak te komen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minister Kuipers (VWS) steunt amendement voor financiering aanpak agressie eerstelijnszorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 22 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!