40 procent van de apotheken had in 2021 wekelijks last had van verbale en/of fysieke agressie

Het ministerie van VWS verkent momenteel de mogelijkheden voor de (door)ontwikkeling van een agressie-aanpak specifiek gericht op de openbare apotheken. Dat schrijft minister Kuipers (VWS) in antwoorden op schriftelijke vragen van de Kamerleden Van den Hil (VVD) en Maeijer (PVV). Zij stelden deze Kamervragen naar aanleiding van een KNMP-enquête, in samenwerking met de NOS, over agressie in de apotheek. Daaruit kwam naar voren dat 40 procent van de apotheken in 2021 wekelijks last had van verbale en/of fysieke agressie.

De KNMP wijst, samen met Optima Farma, het ministerie erop dat de achterliggende oorzaken van frustratie en/of agressie vooral aangepakt moeten worden. Dat zijn onder meer het medicatiebeleid van zorgverzekeraars, de geneesmiddelentekorten en de uitstroom van geneesmiddelen en hulpmiddelen uit de apotheek. ‘Volgens de beroepsverenigingen moet het in de apotheek hoofdzakelijk gaan over de farmaceutische inhoud, en niet over uitleg over het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en wijzigingen in wet- en regelgeving’, schrijft de bewindspersoon in zijn antwoorden. Minister Kuipers geeft richting Maijer (PVV) en Van den Hil (VVD) aan dit punt mee te nemen richting zorgverzekeraars en toezichthouders. 

Voorts gaat de minister inventariseren op welke wijze het ministerie ondersteuning kan bieden aan werkgevers en werknemers in de openbare apotheek. ‘Zo wordt de mogelijkheid verkend voor cofinanciering van de (door)ontwikkeling van een branche-aanpak zoals dat ook aan andere branches in zorg en welzijn is aangeboden’, aldus de bewindspersoon. Ook bekijkt minister Kuipers of er nog andere (preventieve) maatregelen voor apotheken mogelijk zijn. 

Momenteel voeren de KNMP en Optima Farma met het ministerie overleg over deze eerste inventarisatie van plannen. Daarin blijven de beroeps- en brancheverenigingen benadrukken dat veel agressie kan worden voorkomen door de oorzaken beter onder de loep te nemen. 

Lees de antwoorden op de Kamervragen van Van den Hil (VVD)
Lees de antwoorden op de vragen van Maeijer (PVV)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Minister Kuipers (VWS) verkent mogelijkheden voor aanpak agressie in de apotheek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 sept 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!