Het Zorginstituut publiceert eind 2023 een afwegingskader om te beoordelen welke zorg wel en niet meer vergoed moet worden uit het basispakket

De KNMP roept Tweede Kamerleden op om het demissionair kabinet te vragen geen besluit meer te nemen over de mogelijk nieuwe uitstroom van geneesmiddelen uit het basispakket. Dat schrijft de apothekersorganisatie in een brief aan de Kamer. Een demissionair kabinet wordt niet meer geacht om belangrijke politieke beslissingen te nemen. In de komende periode kunnen Tweede Kamerleden lopende zaken controversieel verklaren. Als het gaat om het beperken van de geneesmiddelentekorten en het versterken van de rol van het apotheekteam pleit de apothekersorganisatie voor het voortzetten van de kabinetsaanpak. 

Het Zorginstituut publiceert eind 2023 een afwegingskader om te beoordelen welke zorg wel en niet meer vergoed moet worden uit het basispakket. Dit kader zal in eerste instantie worden gebruikt voor het beoordelen van vergoede geneesmiddelen. In het voorjaar van 2024 worden de eerste geneesmiddelenadviezen verwacht. Mogelijk vinden beide publicaties plaats tijdens de demissionaire kabinetsperiode. In haar brief aan de Tweede Kamer wijst de KNMP op de bezwaren rondom de mogelijke uitstroom van pakket-geneesmiddelen, maar ook op de politieke gevoeligheid van zo’n besluit. Steeds meer signalen bereiken politiek Den Haag over de negatieve effecten van stapeling van zorgkosten, bijvoorbeeld van geneesmiddelen. 

Op 6 september vindt de eerste procedurevergadering plaats van het nieuwe politieke jaar. De verwachting is dat het afwegingskader en de geneesmiddelenadviezen vanuit het Zorginstituut pas later door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met de Tweede Kamer worden gedeeld. Tweede Kamerleden kunnen ook later dit jaar nog lopende politieke dossiers controversieel verklaren. 

Lees de KNMP-brief aan de Tweede Kamer

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: KNMP richting Kamer: “Geen besluit over uitstroom geneesmiddelen uit basispakket”
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 sep 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!