De stapeling van zorgkosten is een groot probleem voor mensen met een beperking, chronische ziekte en veel senioren

Op donderdag 28 maart bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel om het Wmo-abonnementstarief ook voor de komende jaren in te voeren. Dit jaar is dat nog tijdelijk geregeld met een bestuurlijke maatregel (amvb). Het abonnementstarief is een maximum 17,50 euro eigen bijdragen voor hulp- en ondersteuning vanuit de gemeente. De wettelijke invoering van het tarief mag niet leiden tot verslechtering van het zorgaanbod.

De stapeling van zorgkosten is een groot probleem voor mensen met een beperking, chronische ziekte en veel senioren. Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), Per Saldo, KBO-PCOB en LOC constateren al langere tijd – samen met andere maatschappelijke organisaties – dat zorg/- ondersteuningskosten onbetaalbaar worden, terwijl tegemoetkomingen niet meestijgen of zijn wegbezuinigd.

Positief
De organisaties zijn positief over het wetsvoorstel voor de invoering van het abonnementstarief. Wel benadrukken we dat dit niet mag leiden tot verslechtering van het zorgaanbod of financiële achteruitgang voor lagere inkomens. We vinden dat het kabinet scherp in de gaten moet houden of gemeenten het abonnementstarief goed uitvoeren, zonder dat minder of slechtere zorg wordt geboden en zonder dat verschuiving van eigen bijdragen plaatsvindt. We vragen de Tweede Kamer en de minister om meer zekerheden op een aantal punten.

Discussie over geld
Het Rijk en gemeenten voeren discussie over de financiering van de Wmo en de bijdrage van het Rijk aan gemeenten voor de invoering van het abonnementstarief. Deze discussie mag niet leiden tot verslechtering van het zorgaanbod via de gemeenten.

De (minima)regelingen voor lagere inkomens moeten volledig overeind blijven. De lagere eigen bijdragen voor middeninkomens mogen er niet toe leiden dat lagere inkomensgroepen opeens meer moeten gaan betalen. De discussie tussen rijk en gemeenten over budgetten mag mensen niet raken.

Begeleiding
Mensen met een beperking, chronische ziekte en ouderen maken vaak gebruik van begeleiding, dagbesteding en respijtzorg. Voor het terugdringen van zorgkosten is het van groot belang dat in het wetsvoorstel wordt opgenomen dat deze voorzieningen altijd onder het abonnementstarief vallen, juist als mensen langdurig op die zorg of ondersteuning moeten kunnen vertrouwen.

Meer nodig
Om de stapeling van zorgkosten echt te verminderen, is meer nodig dan alleen het abonnementstarief. In de brief aan de Tweede Kamer vragen de organisaties onder meer om een lagere eigen bijdrage en lagere aanvullende betalingen voor de Wet langdurige zorg. Daarnaast vragen we aandacht voor het moeilijk op te brengen eigen risico zorgverzekering en de hoge woon- en leefkosten voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Oproep aan Kamer: zorg voor goede uitvoering abonnementstarief
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!