Gemiddeld genomen zijn de financiële reserves van zorgverzekeraars de afgelopen jaren met 2% gedaald

Consumenten kiezen hun zorgverzekeraar op basis van premiekosten en stappen makkelijk en snel over, zo blijkt uit KPMG-onderzoek. Om aantrekkelijk te blijven voor de consument en de premiestijging te beperken, hebben zorgverzekeraars de afgelopen jaren hun financiële reserves ingezet en maken zij nauwelijks marge op de basisverzekering. Grotere zorgverzekeraars zijn beter in staat hun administratieve kosten te drukken, waardoor zij een voordeel hebben ten opzichte van kleinere zorgverzekeraars. Gelet op de beperkte marges verwacht KPMG dat op termijn zorgverzekeraars zullen samengaan.

De kosten van zorgverzekeraars zijn de laatste jaren harder gestegen dan de premies. David Ikkersheim, partner Healthcare bij KPMG, zegt hierover: "De marges zijn zeer smal omdat consumenten kritisch naar de hoogte van zorgpremie kijken. Verder hebben zorgverzekeraars moeite om zich te onderscheiden op kwaliteit van de zorginkoop, mede ten gevolge gebrekkige kwaliteitsinformatie vanuit zorgaanbieders en een verplichting vanuit wetgeving om ook niet gecontracteerde zorg deels te vergoeden. Hierdoor is er sprake van een commodity markt, waarbij verzekerden primair kiezen op prijs.”

Schaalvoordeel
Grote verzekeraars zijn minder geraakt door deze ontwikkeling vanwege schaalvoordelen. De beheerskosten van de vier grootste verzekeraars (Achmea, VGZ, VZ en Menzis) zijn de laatste jaren gedaald, terwijl dit niet het geval is geweest bij de kleinere verzekeraars (DSW, ASR, ZZ, ONV en Salland). Gemiddeld genomen zijn de financiële reserves van zorgverzekeraars de afgelopen jaren met 2% gedaald. 

Overnames
Rutger Hagendoorn, verantwoordelijk voor de verzekeringssector van KPMG's Strategy and Operations-praktijk, verwacht overnames binnen de zorgverzekeringssector. Hij zegt hierover: “In de verzekeringsmarkt is al langer een fusiegolf slag gaande. Doordat kleine verzekeraars op de lange termijn niet met grote verzekeraars op prijs kunnen concurreren, verwacht ik een soortgelijke ontwikkeling binnen de zorgverzekeringssector.” 

Verlies
Sinds 2018 wordt vooral op de basisverzekeringen steeds meer verlies geleden; bijna alle verzekeraars leden in 2022 verlies op dit gebied. Dit verlies werd (deels) gecompenseerd door opbrengsten uit de aanvullende verzekeringen, waarop vaak wel winst is gemaakt in 2022.

Strategisch nadeel
Met het risicovereveningsmodel worden zorgverzekeraars die meer verzekerden hebben met hoge zorgkosten financieel gecompenseerd. Niet alle zorgverzekeraars komen echter gelijk uit de compensatie; bijna de helft van de zorgverzekeraars boekt na compensatie alsnog negatieve resultaten per verzekerde. Met name kleinere zorgverzekeraars met een niet gemiddelde populatie lopen het risico op onder- of overcompensatie; ook dit kan een overweging zijn voor schaalvergroting. 

De zorgverzekeringsmarkt anno 2023

Bron: KPMG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KPMG / Silvia Pilger
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KPMG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgverzekeraars onder druk: samengaan van zorgverzekeraars op termijn waarschijnlijk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!