Ruim 600.000 Nederlanders hebben COPD

Zorg voor COPD-patiënten 2.0: op naar 25% minder ziekenhuisopnamedagen
 
In Nederland zijn er ruim 600.000 mensen met COPD. Jaarlijks worden hiervan 30.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis voor een COPD longaanval. In totaal gaat het om circa 200.000 ziekenhuisopnamedagen, waaronder veel heropnamen. Longaanvallen veroorzaken veel onnodig leed, sterfte en te hoge zorgkosten, welke met een systematische aanpak fors verlaagd kunnen worden. Tijdens de conferentie ‘Van wens naar werkelijkheid: 25% minder ziekenhuisopnamedagen voor COPD-patiënten’ op 19 januari 2018 komen zorgverleners, beleidsmakers, zorgverzekeraars, wetenschappers en ervaringsdeskundigen uit het hele land samen om de nieuwste kennis en ervaringen hierover uit te wisselen.
 
25% minder ziekenhuisopnamedagen van COPD-patiënten
In 2014 is de Long Alliantie Nederland (LAN) met het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten (NACL) gestart, waarbinnen het doel is gesteld om het aantal ziekenhuisopnamedagen van COPD-patiënten met 25% te reduceren. In 2015 startte de Long Alliantie Nederland daarvoor een landelijk transmuraal zorgpad COPD met ziekenhuisopnames, waaraan 8 regio’s deelnemen. Ondertussen zijn meer dan 800 mensen met een longaanval in het programma opgenomen. Tijdens de conferentie deelt prof. dr. Huib Kerstjens (hoofd longziekten bij het Universitair Medisch Centrum Groningen) good practices en presenteert hij versie 2.0 van het zorgpad. “Het is de hoogste tijd om ervaren do’s en don’ts te delen, en erover in discussie te gaan”, aldus Kerstjens.
 
Randvoorwaarden voor duurzame COPD zorgpaden
Verschillende regio’s, deelnemend aan het LAN project, maar ook nadrukkelijk met andere initiatieven, delen tijdens de conferentie de succesfactoren van hun aanpak rondom COPD zorgpaden. Zo wordt er o.a. ingegaan op de rol van het management, vroege afstemming over doelen, de invulling van de functie van zorgcoördinator, het stimuleren van zelfmanagement en een goede afstemming tussen de lijnen. RUG promovendus Bart Noort heeft in aanloop naar de conferentie de initiatieven geïnventariseerd. “Hiermee geef ik inzicht in de variëteit en resultaten van de verschillende initiatieven. In het bijzonder ga ik in op randvoorwaarden om verbetering van COPD zorgpaden duurzaam te organiseren, waaronder aansluiting op sociale voorzieningen, ondersteuning van zelfmanagement, en training en samenwerking,” licht Noort toe.
 
Maatschappelijk belang reductie ziekenhuisopnames
Het reduceren van ziekenhuisopnames ten gevolge van COPD is niet alleen in het belang van de patiënt, maar heeft ook een groot maatschappelijk belang. Belangrijke stakeholders uit het maatschappelijk veld, waaronder Zorginstituut Nederland, het ministerie van VWS, zorgverzekeraar Menzis en Longfonds patiëntenorganisatie, geven tijdens de conferentie meer inzicht in de manier waarop zij baat hebben bij een systematische en duurzame aanpak. “Het is onvermijdelijk dat de verschillende stakeholders in alle regio’s hier mee aan de slag moeten. Een systematische aanpak van het reduceren van ziekenhuisopnames vermindert en voorkomt veel leed bij COPD-patiënten én kan de enorme zorguitgaven flink terugbrengen,” aldus Emiel Rolink, directeur van de Long Alliantie Nederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Long Alliantie Nederland / Emiel Rolink
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 25% minder ziekenhuisopnames voor COPD-patiënten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!