Cybersecurity dreigingsbeeld zorgsector overhandigd aan ActiZ

Steeds vaker krijgt de zorgsector te maken met cyberaanvallen. Een relatief nieuwe dreiging komt uit de hoek van domotica met bijvoorbeeld alarmknoppen, valmelders en camera’s die niet meer functioneren. Dat komt terug in het dreigingsbeeld 2023 dat Z-CERT, het expertisecentrum op het gebied van cybersecurity in de zorg, dinsdag 27 februari overhandigde aan de voorzitter van ActiZ Anneke Westerlaken. Anneke Westerlaken: ‘De digitale transformatie biedt veel kansen en is cruciaal om zorg te blijven bieden aan diegenen die dat het hardst nodig hebben, maar dit moet wel op een veilige manier.’

De toename in cyberincidenten komt vooral door nieuwe phishingtechnieken die criminelen gebruiken en doordat aanvallers steeds sneller zijn met het misbruiken van kwetsbaarheden. Ondanks deze toename zijn zorgorganisaties steeds bewuster bezig om hun organisatie digitaal veilig te maken. ActiZ startte begin dit jaar een samenwerkingsovereenkomst met Z-Cert, zodat aangesloten leden hun kennis rondom cybersecurity kunnen verbreden en goed op de hoogte zijn van dreigingen en kwetsbaarheden.

Hoe maak je jouw organisatie digitaal veilig?
Ter ondersteuning in het verbeteren van de digitale veiligheid, ontwikkelde ActiZ samen met experts de afgelopen twee jaar een 'Routekaart informatiebeveiliging'. Aan de hand van deze routekaart kunnen zorgorganisaties de juiste stappen doorlopen in het aantoonbaar voldoen aan de wettelijk verplichte norm voor informatieveiligheid (NEN7510). De routekaart voorziet in webinars, templates en goede voorbeelden van ActiZ-leden. Lees hier de ervaringen van Floris Geessinck, als informatiemanager bij Marga Klompé dagelijks betrokken bij de digitale veiligheid van zijn organisatie en zijn ervaringen met de routekaart.

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Cybersecurity dreigingsbeeld zorgsector overhandigd aan ActiZ
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!