Intrakoop heeft de inkoopgerelateerde exploitatiekosten in kaart gebracht aan de hand van de jaarrekeningen van 1.160 organisaties in de gezondheidszorg

De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% betekent voor de zorgsector een stijging van de inkoopgerelateerde exploitatiekosten met € 174 mln. Vooral de cure-sector (algemene, categorale en universitaire ziekenhuizen, revalidatiecentra) krijgt een forse extra rekening van € 104 miljoen. Veel patiëntgebonden kosten zoals voeding en geneesmiddelen vallen nu nog onder het lage btw-tarief. De kosten van organisaties in de care-sector (gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verpleging, verzorging en thuiszorg) stijgen met € 70 miljoen. Dit blijkt uit een onderzoek van Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, naar het effect van de verhoging van het lage btw-tarief voor de Nederlandse zorg.

Intrakoop heeft de inkoopgerelateerde exploitatiekosten in kaart gebracht aan de hand van de jaarrekeningen van 1.160 organisaties in de gezondheidszorg. Binnen deze inkoopkosten is een verdeling gemaakt per btw-tariefklasse (0, 6 of 21%). Voor de inkoopkosten die vallen onder het 6%- tarief is vervolgens de 3% toename berekend. Op enkele uitzonderingen na kunnen zorgorganisaties de btw die leveranciers hen in rekening brengen niet verrekenen of terugvorderen bij de Belastingdienst. Een eventuele verhoging van het btw-tarief heeft daarmee direct een kostenverhogend effect voor de sector.

De 3%-verhoging van het lage btw-tarief is in het regeerakkoord van het derde kabinet Rutte opgenomen als onderdeel van het Belastingplan. De opbrengst van deze tariefswijziging is bedoeld als compensatie voor de afgenomen inkomsten van de eerder verlaagde inkomstenbelasting of ‘vlaktaks’.

In 2017 kwamen de totale inkoopgerelateerde exploitatiekosten van de ziekenhuizen, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg uit op € 19,4 miljard. De 98 organisaties in de cure-sector vertegenwoordigen samen € 9,8 miljard. De overige € 9,6 miljard komt voor rekening van de 1.062 onderzochte organisaties in de care-sector.

De hele sector betaalde in datzelfde jaar ruim € 1,9 miljard aan btw die zorgorganisaties niet als voorbelasting kunnen verrekenen. Van die inkoopkosten betreft bijna een derde (32%) uitgaven die belast zijn met 6% btw. Dit btw-tarief geldt veelal voor voedingsmiddelen, maar ook voor andere goederen of diensten zoals genees en-hulpmiddelen, trainingen en opleidingen, personenvervoer en schoonmaak. In totaal werd er in 2017 voor ruim € 6,1 miljard ingekocht met 6% btw (in totaal € 348 miljoen). Een 3%-verhoging van het lage btw-tarief betekent daarom een stijging van € 174 miljoen euro aan inkoopkosten voor de zorgsector. De gevolgen van deze verhoging zijn jaarlijks terugkerend. Daarnaast zijn extramuraal ingekochte zorggerelateerde producten en diensten niet meegenomen in dit onderzoek. Hierdoor valt het totale maatschappelijke effect van de btw-verhoging hoger uit dan in deze analyse beschreven staat.

Cure
In de cure-sector zijn de met 6% btw belaste kosten € 3,7 miljard. De verhoging van het tarief komt hier neer op een kostenstijging van € 104 miljoen. De stijging is hier vooral zichtbaar, omdat bijna 60% van alle patiëntgebonden kosten in de cure-sector met 6% btw wordt ingekocht. Dit zijn vooral geneesmiddelen, maar ook hulpmiddelen, prothesen, implantaten, katheters, hechtmateriaal en bijvoorbeeld ook (gips)verband. 

Care
De inkoopgerelateerde exploitatiekosten in de care-sector die vallen onder het 6%-tarief zijn in totaal € 2,5 miljard. De 3%-verhoging van het btw-tarief betekent hier een kostenstijging van bijna € 70 miljoen. In de care-sector zijn het vooral voedings- en hotelmatige kosten die worden ingekocht met 6% btw. Ruim 84% van de totale voedingsgerelateerde kosten wordt ingekocht met 6% btw. Dit komt in totaal neer op ruim € 1,1 miljard. Dit zijn voedingsmiddelen en ingrediënten. Binnen de hotelmatige kosten gaat het vooral om vervoer en-schoonmaakkosten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Intrakoop / Maurits van IJsendoorn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 17 sep 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!