Partijen in de langdurige zorg staan voor een grote opgave om deze toekomstbestendig te organiseren

De laatste jaren kunnen niet alle cliënten in de langdurige zorg meer vanzelfsprekend terecht in een verpleeghuis. Voor cliënten met de laagste indicatie (vv4) betekent dit dat zij steeds vaker en langer thuis wonen en zorg krijgen. Een concrete visie van zorgkantoren over deze grote verandering is essentieel. Ook is het aan zorgkantoren om beter te toetsen of de zorg thuis verantwoord en passend is. Deze en andere conclusies doet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in het onderzoek naar de zorgplicht van zorgkantoren bij vv4-cliënten.

Visie nog in ontwikkeling
Partijen in de langdurige zorg staan voor een grote opgave om deze toekomstbestendig te organiseren. De NZa vroeg eerder al aandacht voor de nodige politieke keuzes, maar ook de zorgkantoren zijn aan zet. We erkennen dat zorgkantoren met de verandering naar meer zorg thuis de schaarse verpleegcapaciteit zo goed mogelijk proberen te organiseren. Tegelijkertijd moeten zij vanuit hun zorgplicht garanderen dat cliënten passende zorg krijgen. We zien dat deze verandering meer van zorgkantoren vraagt dan wat ze op dit moment doen. Een duidelijke visie en eigenaarschap daarbij ontbreekt. We verwachten dat zorgkantoren hun beleid verduidelijken en aangeven hoe ze zorg thuis vorm willen geven.

Meer zicht op cliënt thuis
We verwachten van zorgkantoren dat zorg thuis een volwaardig alternatief is voor de zorg in een verpleeghuis. Ook moeten zij beter toetsen of cliënten in een verantwoorde situatie thuis blijven wonen. Wat er precies gebeurt achter de voordeur is nu nog te vaak onduidelijk. Het recente onderzoek over de ondermaatse kwaliteit van de langdurige zorg van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laat het belang hiervan nog eens extra zien.

Aantal wachtenden plek verpleeghuis
Als cliënten opgenomen willen worden in een verpleeghuis komen zij op een wachtlijst. Uit recente cijfers van het Zorginstituut Nederland blijkt dat de grootste groep cliënten wacht op een plek in een verpleeghuis bij voorkeur. In juli 2024 waren dat 2474 wachtenden. We zien dat cliënten die dringend een plek nodig hebben op tijd worden opgenomen in een verpleeghuis. In juli 2024 waren dat 286 wachtenden.

Bron: NZa