De conclusie blijft dat er bij COVID-19-gevaccineerden over het algemeen sprake was van ondersterfte en bij ongevaccineerden van oversterfte

Het Nivel heeft het rapport dat het aanvankelijk op 2 september jongstleden publiceerde over verschillen in oversterfte tijdens de COVID-19-pandemie tussen COVID-19-gevaccineerden en ongevaccineerden, op enkele punten aangepast en opnieuw gepubliceerd. Dit is gebeurd naar aanleiding van inhoudelijke reacties op de eerste versie van het rapport, waaruit bleek dat er een rekenfout is gemaakt bij de groep ongevaccineerden. Deze heeft geen invloed op de conclusie van het onderzoek. Die blijft ongewijzigd.

De conclusie is dat er bij COVID-19-gevaccineerden over het algemeen sprake was van ondersterfte en bij ongevaccineerden van oversterfte. In het aangepaste rapport geldt dezelfde conclusie voor de gecombineerde groep ‘ongevaccineerden/ongeregistreerden’. Wel is de conclusie in het rapport nu voorzichtiger geformuleerd.

Veel inhoudelijke discussie
De combinatie van de onderwerpen COVID-19, sterfte en vaccinatie zorgt sinds de start van de coronapandemie voor veel discussie in de maatschappij, de politiek, de media en binnen de wetenschap. Het gaat om een complex onderwerp waar veel factoren een rol spelen. Deze kunnen niet allemaal in één onderzoek onderzocht worden. Samen met andere onderzoeken over dit onderwerp wil het Nivel bijdragen aan kennis die toepasbaar is voor beleidsmakers en zorgprofessionals.

Niet op alle vragen een antwoord
In het rapport kan het Nivel niet op alle vragen die zijn gesteld een antwoord geven. Sommige vragen kunnen een plek krijgen in nieuw onderzoek, zoals de vraag waarom de oversterfte bij de groep ongevaccineerden/ongeregistreerden zoveel hoger was. Het rapport geeft wel een aantal nieuwe inzichten, die bijdragen aan het complexe onderwerp.

Aanpassingen in het rapport
Het is uiteraard heel vervelend dat de oorspronkelijke versie van ons rapport een rekenfout bevatte. Daarom is de kritiek ter harte genomen en is de tijd genomen om de fout te corrigeren. De volgende aanpassingen zijn in het rapport doorgevoerd: 

  1. De term ‘ongevaccineerden’ in de tekst en bij de tabellen van het rapport is gewijzigd in ‘ongevaccineerden/ongeregistreerden’. Want het gaat hier feitelijk om een gecombineerde groep van mensen die niet gevaccineerd waren én mensen die hun vaccinatiegegevens niet hebben laten opnemen in de CIMS-registratie.
  2. Binnen de samengestelde groep ‘ongevaccineerden/ongeregistreerden’ is het aandeel ‘ongeregistreerd’ niet 3% – zoals eerder was aangegeven – maar naar schatting 25%. Dit percentage is in het rapport aangepast. In groepen met een hogere vaccinatiegraad was dit percentage waarschijnlijk hoger dan in groepen met een lagere vaccinatiegraad.
  3. Omdat het aandeel ongeregistreerden in de groep ongevaccineerden groter is dan eerst gedacht, zijn de conclusies in het rapport met meer terughoudendheid geformuleerd.

Cordula Wagner, voorzitter Raad van Bestuur: 'Het Nivel ontwikkelt en deelt kennis die de gezondheidszorg kan verbeteren. Om een vergelijkbare rekenfout in de toekomst te voorkomen, gaan wij bij complexe onderzoeken, naast onze bestaande kwaliteitsprocedures, voortaan een buitenstaander raadplegen. De expertise of achtergrond van deze persoon, die niet bij het project betrokken was, hangt af van het onderzoek. In de wetenschap vindt veelvuldig inhoudelijke discussie plaats omdat resultaten van onderzoek veelal nieuwe onderzoeksvragen oproepen. De komende periode gaan we ook over dit COVID-onderzoek gesprekken aan met collega-onderzoekers van andere instituten.' 

De nieuwe versie van het onderzoeksrapport vindt u hier.

Bron: Nivel