Nederland moet veel meer doen (ook volgens de VN) voor mensen met een beperking dan het kabinet nu van plan is

Deze week is het debat over de begroting van het ministerie van VWS. Voorafgaand aan het debat heeft Ieder(in) twee brieven aan de Kamer gestuurd. Daarin vragen we onder andere om de stapeling van zorgkosten aan te pakken en om meer te investeren in landelijke en lokale organisaties van mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische kwetsbaarheid (PG-organisaties).

Brede aanpak nodig voor stapeling
In een brief samen met MIND en de Patiëntenfederatie Nederland hebben we de Kamer nog eens gewezen op de hoge meerkosten en zorgkosten die veel mensen met een beperking hebben. De voorgenomen halvering van het eigen risico helpt maar gedeeltelijk. Zeker als er daarnaast ook nog wordt bezuinigd. Daarom dringen we erop aan dat er met spoed een integrale aanpak van deze stapeling van kosten komt.

In de gezamenlijk brief wijzen we de Kamer ook op het grote belang van de PG-organisaties. Voor het realiseren van passende zorg, goed beleid, lotgenotencontact enzovoort. Het kabinet is van plan om te gaan korten op allerlei subsidies, waardoor ook deze organisaties geraakt kunnen worden. We vragen de Kamer daar een stokje voor te steken. Want er moet niet worden bezuinigd, maar de positie van PG-organisaties moet juist worden versterkt. Iets wat volgens organisaties als het College voor de Rechten van de Mens en het VN-comité Handicap heel hard nodig is.

Rechtsongelijkheid tussen gemeenten
Ieder(in) stuurde daarnaast ook nog zelf een brief aan de Kamer. Daarin schrijven we dat Nederland – ook volgens de VN – veel meer voor mensen met een beperking moet doen dan het kabinet nu van plan is.

De Kamer wordt daarom gevraagd de volgende vijf punten in het debat aan de orde te stellen:

  • Voer landelijke normen in om rechtsongelijkheid tussen gemeenten op te heffen
  • Monitor de naleving van het VN-verdrag volledig en integraal
  • ‘Niets over ons zonder ons’: investeer in lokale en landelijke vertegenwoordiging van mensen met een beperking of chronische ziekte
  • Stop de verschraling en verbeter de zorg en ondersteuning voor mensen met een levenslange, levensbrede beperking
  • Bouw woningen voor jongeren met een beperking

Brief Koepels tbv begrotingsbehandeling VWS
Brief Ieder(in) voor begrotingsbehandeling VWS

Bron: Ieder(IN)