L Zorg heeft een aanwijzing gekregen en moet de zorg die zij verleent, dan wel doet verlenen via Reaal Zorg, binnen 3 weken staken

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IG) heeft L Zorg een aanwijzing gegeven. Eerder legde de inspectie al een bevel op aan L Zorg om de zorg op een van hun locaties De Forel direct te stoppen. L Zorg heeft hierop aangegeven te stoppen met de zorgverlening en alle cliënten over te dragen. Een deel van deze cliënten zou nu zorg ontvangen van Reaal Zorg. De inspectie stelt vast dat L Zorg nog steeds eindverantwoordelijk is voor de zorg aan de cliënten die zorg ontvangen via Reaal Zorg. L Zorg moet de zorg die zij verleent, dan wel doet verlenen via Reaal Zorg, binnen 3 weken staken.

Dit was er aan de hand
Op 31 mei 2024 gaf de inspectie L Zorg het bevel om de zorg bij locatie De Forel in Amersfoort direct te stoppen. De zorg aan de bewoners moest worden overgedragen aan een andere zorgaanbieder. Dit omdat de zorg zeer ernstig tekortschoot. De conclusies van het bezoek aan De Forel waren voor de inspectie aanleiding ook te kijken naar de zorg die L Zorg op andere locaties biedt, en naar de bestuurlijke organisatie.

Dit is er aan de hand 
Op 31 juli en 27 augustus bezocht de inspectie twee verblijfslocaties die bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven op naam van Reaal Zorg. De inspectie stelt vast dat L Zorg eindverantwoordelijk is voor de zorg van de cliënten die zorg ontvangen via Reaal Zorg. De zorg schiet ernstig tekort en brengt risico’s met zich mee voor de veiligheid van de cliënten.

De inspectie heeft geen vertrouwen in onmiddellijke verbetering voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Dit omdat L Zorg niet kan en wil verbeteren en zich niet verantwoordelijk voelt voor de zorg die zij door Real zorg doet verlenen. L Zorg zegt zelf sinds 1 augustus gestopt te zijn met het bieden van zorg. 

Hoe nu verder
L Zorg moet uiterlijk 6 november 2024 voldoen aan de aanwijzing. Dit betekent dat L Zorg de zorg die zij verleent, dan wel doet verlenen via Reaal Zorg, op de locaties Kleine Drift en Lindelaan moet stoppen. L Zorg is verantwoordelijk om de cliënten te begeleiden bij het vinden van passende zorg bij een andere zorgaanbieder. L Zorg mag pas weer zorg verlenen als door de inspectie is vastgesteld dat L Zorg voldoet aan de geldende vereisten.

Documenten
Rapport L Zorg, locaties Kleine Drift en Lindelaan, Hilversum en Loosdrecht juli en augustus 2024
Aanwijzing L Zorg B.V. Amersfoort, oktober 2024

Bron: IGJ