De zorgverzekeraars zijn blij dat de voorzieningenrechter heeft bevestigd dat de privacy van patiënten en cliënten bij de Stichting Benchmark GGZ (SBG) is gewaarborgd.

 

“Privacy is een groot goed. Prima als dat bij twijfel wordt getoetst door de rechter”, reageert Maarten Hoek, directeur Zorg van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN). “Met deze gerechtelijke uitspraak is er duidelijkheid voor iedereen en kan SBG door met haar werk. Om de zorg in de GGZ te kunnen blijven verbeteren, is het meten van kwaliteit van groot belang. Voor zorgverleners zelf en voor de zorgverzekeraars, om voor hun verzekerden goede, betaalbare en toegankelijke zorg te organiseren.”

Benchmark

Het gezamenlijk door patiënten, GGZ-zorgaanbieders en zorgverzekeraars bestuurde SGB meet en vergelijkt de uitkomsten van de behandeling bij groepen GGZ-patiënten, op basis van geanonimiseerde resultaten van behandelingen. Uit zo’n benchmark blijkt hoe een zorgaanbieder het doet ten opzichte van andere zorgaanbieders. Met die kennis kan de kwaliteit van de zorg in de GGZ verder worden verbeterd.

De voorzieningenrechter oordeelde op 2 augustus 2017 dat SBG afdoende gegevens anonimiseert voordat ze in het SBG-gegevensbestand worden toegelaten. Met de dataverzameling kan de patiënt niet worden geïdentificeerd.

Met de uitspraak van de voorzieningenrechter kunnen GGZ-zorgverleners het aanleveren van ROM-data aan SBG weer hervatten. In afwachting van het oordeel van de rechter had een aantal zorgverleners die tijdelijk gestaakt.

Bron: ZN


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!