Wat goede zorg thuis is staat beschreven in het nieuwe kwaliteitskader Wijkverpleging
Cliënten blijven langer thuis wonen. Ook wordt de zorg steeds complexer. Dat stelt hogere eisen aan de wijkverpleging. De inspectie ziet er op toe dat de zorg thuis van goede kwaliteit en veilig is. Hierbij is het belangrijk dat thuiszorg- organisaties zich continu aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen in de zorg thuis. Wat goede zorg thuis is staat beschreven in het nieuwe kwaliteitskader Wijkverpleging. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft haar manier van toetsen aangepast aan dit kwaliteitskader. Dit aangepaste toetsingskader geldt vanaf donderdag 07 maart 2019.
Wat is veranderd?
Op basis van eigen evaluatie, het vernieuwde kwaliteitskader wijkverpleging en het addendum op het kwaliteitskader verpleeghuiszorg, is ons toezicht op een aantal onderdelen gewijzigd. Zo hebben we meer oog voor het zorgnetwerk rondom een cliënt en toetsen we of de zorg wordt gegeven vanuit een vast team en of de wijkverpleging deelneemt aan het lokale zorgnetwerk.
Een andere belangrijke verandering is dat een toezichtbezoek niet standaard twee dagen is, maar nu ook een eendaags bezoek kan zijn en dat we de invulling van ons bezoek aanpassen aan het type organisatie. We geven nog steeds aan het eind van het bezoek een terugkoppeling van onze bevindingen zodat zorgverleners direct met de verbetermaatregelen aan de slag kunnen.
Hoe houden wij toezicht op de zorg thuis?
Het toetsingskader bestaat uit een aantal normen en daarbij horende toetsingscriteria. Die zijn gebaseerd op wetten, richtlijnen en beroepsnormen. Bij de keuze van de normen is ook gekeken naar wat betrokken partijen zoals beroepsgroepen, branche-organisatie(s) en cliëntvertegenwoordigers belangrijk vinden. Het cliëntenperspectief is het uitgangspunt van ons toezicht. Daarnaast kijken we naar de thema’s Integrale zorg, Veilige zorg thuis, Professionele autonomie wijkverpleegkundige en Sturen op kwaliteit.
Tijdens een toezichtbezoek lopen onze inspecteurs mee met bestaande zorgroutes en spreken zij met cliënten, naasten en zorgverleners. Daarnaast worden zorgdossiers ingezien. Daarbij wordt steeds getoetst op basis van het toetsingskader.
Documenten
Stand van zaken toezicht op zorg thuis
Toetsingskader ‘Toezicht op de zorg thuis’