Heb begrip van de nog bestaande maatregelen vraagt ActiZ

De zorg voor ouderen en chronisch zieken is nog lang niet op het oude niveau. Het verzuim is zo hoog dat veel zorgorganisaties nog steeds in crisis verkeren. Recente cijfers van Vernet laten dit ook zien; het verzuim is ruim 11 procent. ‘Het is fijn dat het in de ziekenhuizen goed gaat maar bij ons is het nog steeds alle hens aan dek. We vragen aan iedereen om begrip dat de zorg soms minder is of anders dan gepland’, aldus José van Vliet, voorzitter van de ActiZ themacommissie Arbeid.

Ziekteverzuim
‘In de week dat in de Nederlandse samenleving alle maatregelen worden losgelaten, is de situatie in de zorg nog steeds nijpend’, vertelt van Vliet. ‘We ontvangen signalen dat het ziekteverzuim bij sommige zorgorganisaties zelfs oploopt tot 20 procent. Dit percentage is nog nooit zo hoog geweest. Hierdoor is het lastig om de roosters rond te krijgen. De druk is op dit moment hoog.’

Meerdere oorzaken spelen hierbij een rol. Nog steeds hebben veel mensen corona of hebben zij te maken met de bijhorende quarantaine-regels. Maar ook de griepgolf is weer in opmars, legt van Vliet uit. ‘Sinds de corona-maatregelen vorige maand zijn versoepeld, neemt ook het aantal mensen met de griep toe.’ Daarnaast is er een toename van het aantal verpleeghuislocaties die te maken hebben met besmettingen.

Sinds de corona-maatregelen vorige maand zijn versoepeld, neemt ook het aantal mensen met de griep toe. Stelt de voorzitter van ActiZ themacommissie Arbeid José van Vliet

Begrip voor maatregelen
Daarom vindt ActiZ het belangrijk om begrip te vragen voor de bestaande maatregelen. ‘In veel verpleeghuizen zijn mondkapjes bijvoorbeeld nog de norm. Ook de basisregels zoals handen wassen en afstand houden, zijn nog steeds noodzakelijk om besmettingen te voorkomen.’

De druk op de zorg kan dus concreet betekenen dat de zorg soms beperkter of anders is dan voorheen. ‘We hopen dat iedereen dit begrijpt. Iedereen in onze sector werkt keihard om met minder mensen, zoveel mogelijk cliënten van goede zorg en ondersteuning te voorzien. Maar deze situatie betekent ook dat vaker dan voorheen met cliënten en naasten wordt overlegd welke onderdelen van zorg zij zelf kunnen. We moeten er echt samen voor zorgen dat de best mogelijke zorg wordt geleverd.’

Zorg van de toekomst
De huidige situatie is een voorbode van wat ons binnen een aantal jaar te wachten staat. We weten dat het aantal mensen dat zorg nodig zal hebben alleen maar toeneemt. De beschikbaarheid van de mensen om deze zorg te leveren groeit daarentegen niet mee. We zullen dus blijvend meer mensen met minder zorgverleners moeten helpen. Daarom dringt ActiZ er bij het nieuwe kabinet op aan om integraal naar de zorg voor ouderen te kijken en maatregelen te nemen die het werken in de zorg makkelijker maakt, beter beloont en stimuleert.

Eerdere berichtgeving over het ziekteverzuim in de VVT
Wil van de Laar over de versoepelingen in de maatschappij
Anneke Westerlaken over het ziekteverzuim in februari 2022


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Druk in de (thuis)zorg nog steeds ongekend hoog
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 27 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!