De komende jaren zal het budget van ZonMw voor onderzoek in de verpleging en verzorging voor een belangrijk deel uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) komen

In Nederland zijn er minimaal 62 meerjarige onderzoekslijnen die zich richten op verpleging en verzorging. Het onderzoek in deze onderzoekslijnen vindt vooral plaats binnen ziekenhuizen, wijkverpleging of verpleeghuizen. De volgende thema’s uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) komen hierin het meest aan bod: passende zorg, professionalisering, regionale samenwerking en technologie. Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit onderzoek van het Nivel voor het ZonMw-programma ‘Verpleging en Verzorging’. Nivel-onderzoekers hebben onderzoekslijnen in de verpleging en verzorging in Nederland in kaart gebracht, evenals de hiaten die er zijn.

Meer kennis nodig over thema’s uit Integraal Zorgakkoord
De komende jaren zal het budget van ZonMw voor onderzoek in de verpleging en verzorging voor een belangrijk deel uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) komen. Hoewel onderzoek naar de thema’s uit het IZA al aan bod komt in de onderzoekslijnen, is de kennis over die thema’s in veel van de onderzoekslijnen nog in een beginfase. Dit betekent dat verder onderzoek over die thema’s nodig blijft. De onderzoekers bevelen dan ook aan dat toekomstig onderzoek zich richt op thema’s die ook in het IZA aandacht krijgen, met name de zorg voor mensen met complexe zorgvragen, preventie en zorgtechnologie.

Ook aandacht voor onderzoek in andere sectoren
Onderzoek in de verpleging en verzorging vindt in Nederland het meest plaats in de sectoren ziekenhuiszorg, wijkverpleging en verpleeghuiszorg. In bijvoorbeeld de sectoren geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg vindt onderzoek in de verpleging en verzorging in beperkte mate plaats. De ondervraagde onderzoekers bevelen versterking van onderzoek in deze laatste sectoren aan. Daarnaast vinden zij continuering van het onderzoek in de andere sectoren, zoals wijkverpleging, ook van belang om tegemoet te komen aan de uitdagingen in de huidige gezondheidszorg. Sectoroverstijgend onderzoek is volgens hen nodig om bij te dragen aan toekomstbestendige verpleging en verzorging.

Over het onderzoek
Het Nivel stuurde in totaal aan 87 onderzoekers, waaronder hoogleraren, lectoren en practoren een online vragenlijst over kenmerken van onderzoekslijnen waar zij verantwoordelijk voor zijn. Ook organiseerden het Nivel als onafhankelijk onderzoekinstituut twee expertbijeenkomsten met onderzoekers die verantwoordelijk zijn voor onderzoekslijnen in de verpleging en verzorging. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het Wetenschappelijk College Verpleegkunde en in opdracht van ZonMw-programma ‘Verpleging en Verzorging’.

Bron: Nivel