Het MOCIA-programma richt zich op het kunnen signaleren van een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang

Hoe kun je nou met een gezondere leefstijl zorgen voor een gezonder brein terwijl je ouder wordt? En welke leefstijl is dan voor wie de beste manier om dat te bereiken? Onderzoekers in het MOCIA-project doen daar onderzoek naar en NWO heeft hen ruim 9 miljoen euro Crossover-subsidie toegekend. Binnen het MOCIA-project werken publieke en private partners samen. Vanuit het UMCG is universitair hoofd docent en epidemioloog Nynke Smidt van Epidemiologie en het Alzheimer Centrum Groningen betrokken.

Het MOCIA-programma richt zich op het kunnen signaleren van een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang, en het verbeteren van preventie door het ontwikkelen van een gepersonaliseerde leefstijlinterventie. MOCIA staat voor ‘Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing: a personalised lifestyle prevention approach’.

Hoofdonderzoeker Esther Aarts van de Radboud Universiteit: “Wij zullen een elders al bewezen effectieve leefstijlinterventie om cognitieve achteruitgang te voorkomen met Nederlandse ouderen testen en verbeteren, waarmee we aanhaken bij een wereldwijd initiatief. We richten ons op individuele verschillen, voorspellende factoren en middelen om vervolgens gepersonaliseerde interventies te kunnen aanbieden bij mensen thuis.”

“Zo gebruiken we bijvoorbeeld sensortechnologie en andere eHealth-middelen om gedragsverandering te monitoren. Het uiteindelijke doel is een gezonder brein. Dat is een combinatie van een beter lange- en kortetermijngeheugen, verhoogde concentratie en meer flexibiliteit.”

Het Crossover-programma is nieuw binnen NWO en dit project behoort tot één van eerste vijf die deze ronde gehonoreerd worden. Het is een publiek-private samenwerking met aanvragers van acht kennisinstituten en acht co-financierende partijen. Naast de Radboud Universiteit zijn ook het Radboudumc, Wageningen Universiteit, Universiteit Twente, Maastricht Universiteit, Amsterdam UMC, UMC Groningen en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen betrokken.

De co-financierende partijen zijn Danone Nutricia Research, IMEC (OnePlanet Research Center), DSM Nutritional Products, Salut van VGZ, de Hersenstichting, Reckitt Benckiser/Mead Johnson Nutrition, Alzheimer Nederland en Wageningen Food and Biobased Research. Het project heeft een omvang van 9,17 miljoen euro, waarvan 6,25 miljoen euro wordt gefinancierd door NWO.

https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2019/12/crossover-vijf-grote-interdisciplinaire-consortia-versterken-kennis-en-innovatie-in-nederland.html


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Crossover subsidie voor onderzoek naar leefstijl en ouder wordend brein
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 15 dec 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!