(advertentie)

Op advies van Verenso scherpt Kabinet bezoekersregeling verpleeghuizen aan

Op advies van Verenso heeft het kabinet donderdag 19 maart in de ministeriële commissie crisisbeheersing (MCCB) het besluit genomen om alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg preventief te sluiten voor bezoek en voor alle anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg.

Dit besluit is afgestemd met ActiZ en Zorgthuisnl - brancheverenigingen in de langdurige zorg – en cliëntenorganisaties en na consultatie met het RIVM. Voorzitter Nienke Nieuwenhuizen zal dit advies vanavond toelichten in Nieuwsuur om 21.30 uur.

De strategie die we in Nederland kiezen, op basis van de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT)- RIVM , is erop gericht om de verspreiding van het coronavirus maximaal te controleren. Dat betekent dat we met verstrekkende maatregelen de piek van het aantal besmettingen proberen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode. Zodat er steeds voldoende capaciteit is om mensen te helpen die het meest kwetsbaar zijn. Door het verloop van de epidemie te vertragen, voorkomen we een ongecontroleerde toename van het aantal patiënten en overbelasting van ons zorgsysteem.

Besluit
Gegeven de toenemende risico’s voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen, heeft de praktijk in Noord-Brabant en Limburg uitgewezen dat een beperking van het bezoek aan verpleeghuizen noodzakelijk was om het groeiend aantal besmettingen in te dammen. Ook op veel andere plekken in Nederland worden de deuren voor bezoekers gesloten. Verenso (Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde) - is tot het advies gekomen dat dit landelijk nodig is in het belang van de veiligheid van bewoners en medewerkers.

Het kabinet heeft daarop vandaag in de ministeriële commissie crisisbeheersing (MCCB) het besluit genomen om alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg preventief te sluiten voor bezoek en voor alle anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Dit besluit is afgestemd met ActiZ en Zorgthuisnl - brancheverenigingen in de langdurige zorg – en cliëntenorganisaties en na consultatie met het RIVM. Het besluit is in lijn met het advies van het OMT over het beperken van contacten en in het bijzonder het beperken van bezoek aan kwetsbare personen.

Deze ingrijpende maatregel is nodig om de bewoners, hun naasten en medewerkers te beschermen. Het gaat in op vrijdag 20 maart en duurt tot en met 6 april. De maatregel zal uiteraard onmiddellijk weer worden verruimd als dat mogelijk is. In de stervensfase of vergelijkbare omstandigheden kan een instelling incidenteel afwijken van deze maatregel.

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de intramurale zorg, tegelijkertijd behoren zij vaak ook tot de kwetsbare doelgroep. Instellingen kunnen er daarom voor kiezen om structurele vrijwilligers (individuele vrijwilligers die structureel praktische steun bieden), toe te blijven laten, mits zij zelf niet tot de kwetsbare doelgroep horen, er geen verdenking is op de locatie en zij zelf geen klachten hebben zoals beschreven door het RIVM.

De genomen maatregelen hebben ook effect op de beschikbaarheid van de dagbesteding en de zorg die mensen thuis ontvangen. Wij vragen zorgorganisaties er alles aan te doen om binnen de mogelijkheden die zij hebben hiervoor passende oplossingen te vinden.

Beroep op begrip en medewerking
Het kabinet realiseert zich dat dit een heel zware, maar onontkoombare maatregel is met veel impact voor bewoners, familieleden, bekenden, verpleegkundigen, verzorgenden, specialisten ouderengeneeskunde en anderen in de verpleeghuizen. In deze uitzonderlijke crisissituatie is het nodig om de bewoners en medewerkers in de verpleeghuizen zo goed mogelijk te beschermen. Het kabinet doet dan ook een dringend beroep op ieders begrip en medewerking. 

Het gaat het kabinet en alle betrokkenen aan het hart dat naasten en bewoners elkaar tijdelijk niet meer kunnen ontmoeten in de zorgcentra. Juist in deze fase van ongerustheid en zorgen is het directe contact mens tot mens er belangrijk voor iedereen. Het kabinet doet dan ook tegelijkertijd een beroep op organisaties en hun medewerkers om er alles aan te doen om bewoners en naasten op andere manieren in contact te laten blijven en daarvoor creatieve en innovatieve mogelijkheden te zoeken en te benutten om het verblijf van de bewoners zo aangenaam, comfortabel en veilig mogelijk te maken.

Het kabinet is in overleg met het RIVM en brancheorganisaties en organisaties van cliënten en naasten van andere sectoren, in het bijzonder de gehandicaptenzorg, om daar tot passende afspraken te komen over bezoek.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Verenso
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.verenso.nl/nieuws/op-advies-van-verenso-scherpt-kabinet-bezoekersregeling-verpleeghuizen-aan
Originele titel: Op advies van Verenso scherpt Kabinet bezoekersregeling verpleeghuizen aan
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-03-19

Relevante artikelen ...

Landelijke Stichting Vredenoord onder verscherpt toezicht Vredenoord voldoet nog altijd niet aan de normen voor goede en veilige zorg De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Landelijke Stichting Vredenoo... Ouderenzorg Wed, 06 Jan 2021, 16:14:32
1 op de 10 ouderen is (zeer) eenzaam Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het ministerie van VWS Tussen 2015 en 2018 is eenzaamheid onder ouderen stabiel gebleven: een... Ouderenzorg Tue, 07 Jul 2020, 09:25:47
Landelijk onderzoek naar gevolgen van corona in verpleeghuizen Het onderzoek is een samenwerking tussen de UNC-ZH en de academische werkplaats ouderenzorg in Groningen, het UNO-UMCG Verpleeghuizen zouden ruimte... Ouderenzorg Mon, 29 Jun 2020, 11:01:30
Meer maatwerk bezoek verpleeghuizen Uitbreiding van bezoekmogelijkheden is belangrijk voor bewoners en naasten Er komt meer ruimte voor maatwerk voor bezoek aan bewoners van verpleeghui... Ouderenzorg Fri, 05 Jun 2020, 12:19:18
Aantal overledenen in verpleeg-en verzorgingshuizen bijna verdubbeld Sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens bijna verdubbeld De sterfte valt de afgelopen weken hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. ... Ouderenzorg Thu, 16 Apr 2020, 09:01:41
‘Inwerkcoaches’ succesvol bij inzetbaar houden van verzorgenden Het inzetten van inwerkcoaches sluit naadloos aan op het duurzame inzetbaar houden van waardevolle verzorgenden Sint Jacob introduceerde in 2019 inwe... Ouderenzorg Tue, 10 Mar 2020, 13:11:51