Door onder andere de vergrijzing en het tekort aan zorgplekken blijven senioren langer thuis wonen, en neemt het aantal huurders met dementie toe
De toolkit ‘Dementievriendelijk wonen’ is vernieuwd. De toolkit richt zich op de directe woonomgeving van senioren en geeft handvatten voor drie doelgroepen: ontwikkelaar, complexbeheerder en huurder.
Door onder andere de vergrijzing en het tekort aan zorgplekken blijven senioren langer thuis wonen, en neemt het aantal huurders met dementie toe. Een van de uitdagingen van de komende jaren is dat het aantal mensen met dementie enorm groeit naar meer dan een half miljoen in 2040. Daarom is in opdracht van seniorenhuisvester Woonzorg Nederland en in samenwerking met Alzheimer Nederland en KAW de ‘Toolkit dementievriendelijk woongebouw’ gelanceerd. De andere betrokken partijen bij het vernieuwen van de toolkit zijn ActiZ, Aedes en de DEEL Academy van TU Eindhoven. De vorige versie van de toolkit Dementievriendelijk wonen was in 2014 opgesteld door het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen en Zorg en heeft in 2018 nog een update gehad. Vandaar dat ActiZ nu gevraagd is om mee te werken aan een nieuwe uitgave.
Dementievriendelijk gebouw
Een dementievriendelijk gebouw en begeleiding door beheerders, (mede)huurders en sociale omgeving zijn essentieel voor de zelfredzaamheid van deze groep senioren met dementie. Daarom heeft Woonzorg Nederland het initiatief genomen, om samen met Alzheimer Nederland en KAW, de toolkit ‘Dementievriendelijk wonen’ te herzien en alle opgedane kennis van alle partners te bundelen in een nieuwe toolkit. De toolkit is uitgebreid met toevoegingen die relevant zijn voor woningcorporaties, zorgorganisaties, (commerciële) ontwikkelaars en beheerders.
Download
De toolkit Dementievriendelijk Woongebouw is te downloaden op de website van Alzheimer Nederland.
Bron: ActiZ